Ofensiva totală a lui Erdogan. Premierul Turciei anunță că „armata se va subordona direct președintelui”

Publicat: 24 07. 2016, 20:20
Actualizat: 11 10. 2016, 11:22

„Statul Major al Armatei nu va mai fi dependent de Ministerul Apărării. Atunci când va fi implementat sistemul de tip prezidențial, Armata va fi subordonată președinției”, a declarat șeful guvernului de la Ankara, într-un interviu acordat pentru televiziunea ATV-A Haber și citat de agenția EFE.

Prim ministrul nu a precizat data de la care vor fi aplicate aceste modificări, dar s-a arătat foarte sigur de faptul că Turcia va trece de la actualul sistem parlamentar, în care președintele are un rol mai mult formal, la o formă de conducere în care liderul statului să poată beneficia de toate puterea executivă, fapt pe care și Erdogan l-a cerut insistent, în nenumărate rânduri, în urma loviturii de stat.

Lucrul care stă în calea acestei schimbări care, după cum arată unii oficiali din guvern, „este deja un fapt” ar fi o reformă constituțională care s-ar putea produce doar cu întrunirea unei majorități în Parlament, concret, cu acordul a două treimi dintre aleșii poporului turc.

Ofensiva lui Erdogan: stare de urgență, suspendarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și 50.000 de funcționari publici arestați sau suspendați

După lovitura de stat eșuată de săptămâna trecută, președintele Turciei, Recep Erdogan, a început epurări masive în toate sferele sociale, mai ales în armată și învățământ, invocând legături cu organizația clericului Fethullah Gulen. Astfel, peste 15.000 de profesori din sistemul educațional de stat din Turcia au fost suspendați din funcție, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licențele de profesie, iar mai mult de 1.500 de decani din toate universitățile din țară au fost somați să demisioneze.

Tot la începutul săptămânii trecute, autoritatea audiovizuală turcă a suspendat licențele de emise pentru 24 de posturi de televiziune și radio, pentru aceeași acuzație. Câteva sute de angajați ai Guvernului au fost demiși, la fel ca și aproximativ 100 de membri ai serviciilor secrete. marți, au mai fost demiși câteva sute de angajați ai Guvernului și 100 de angajați ai serviciilor secrete.

În total, mai mult de 50.000 de civili aflați în funcții publice, inclusiv 3.000 de judecători și procurori, care sunt bănuiți că l-ar susține pe clericul Fehtullah Gulen – acuzat că s-ar afla în spatele complotului – au fost arestați sau suspendați din funcții săptămâna trecută.

Ulterior, Erdogan, a dispus instituirea stării de urgență în Turcia, la nivel național, timp de cel puțin trei luni, în cadrul măsurilor luate după tentativa de lovitură de stat. „Obiectivul instaurării stării de urgență este de a lua în mod rapid și eficient măsurile necesare pentru a elimina amenințările la adresa democrației în țara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor turci”, explica miercuri liderul turc, arătând că această măsură nu vine să afecteze în niciun fel drepturile și libertățile cetățenilor.

La nici 12 ore de la decretarea stării de urgență, însă, vicepremierul Turciei a anunțat că țara sa va suspenda temporar aplicarea obligațiilor ce-i revin prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului, de la această derogare fiind exceptate articolele privind dreptul la viață, interdicția torturii și a sclaviei și cel privind aplicarea legii pentru pedepse.

Articolul invocat (n.r. Articolul 15 din Convenție) prevede că „în caz de război sau de alt pericol public ce amenință viața națiunii, orice înaltă parte contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute de prezenta convenție, în masura strictă în care situația o cere și cu condiția ca aceste măsuri sa nu fie în contradictie cu alte obligații care decurg din dreptul internațional”.

„Starea de urgență va oferi Guvernului oportunități de a contracara tentativa de lovitură de stat și de a curăța în totalitate aparatul instituțional de membrii mișcării lui Fehtullah Gulen. Vreau să garantez că drepturile și libertățile fundamentale și viața de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri. Cetățenii noștri trebuie să fie liniștiți în această privință”, spunea atunci Kurtulmuș.

În urma acestor măsuri, a venit și primul decret semnat de administrația Erdogan după lovitura de stat, document prin care peste 2.000 de instituții care ar avea legături cu Fetullah Gulen au fost închise. Potrivit agenției de presă Anadolu, au fost închise 35 de instituții de sănătate, 1.043 de instituții de învățământ private, cămine, organizații caritabile și 19 sindicate, pe motiv că au legătură cu Fetullah Gulen, considerat de administrația Erdogan o amenințare teroristă.