Oficial SUA, despre amenințarea Rusiei asupra Europei: „Este adversarul atât de nesăbuit, încât să se ciocnească cu o forță militară a NATO?”

Redactor:
Andrei Luca Popescu
EXCLUSIV - Știrea momentului în România

Robert G. Bell, reprezentantul civil al Secretarului Apărării Chuck Hagel în Europa și consilier al Misiunii SUA la NATO, a explicat într-o întâlnire la care gândul a luat parte, la Bruxelles, cum se va schimba politica de apărare a Alianței, prin deciziile cae vor fi luate la summitul de la începutul lunii septembrie, din Țara Galilor. Bell a explicat importanța faptului că, deși NATO nu a trimis masiv trupe la granița sa estică, unde amenințarea Rusiei a devenit persistentă, acest lucru nu înseamnă că Alianța este slabă. Strategia folosirii acestor „măsuri de reasigurare” – antrenamente comune, nave de război care intră și ies permanent din Marea Neagră, batalioane în țările baltice și Polonia, avioane de luptă prezente în spațiul aerian baltic, au rolul de a descuraja Rusia să încerce o agresiune similară cu cea din Ucraina. Ele sunt eficiente, în ciuda faptului că au dimensiuni militare reduse, prin faptul că adversarul știe că angajându-se în conflict pe aceste teritorii, ar declanșa invocarea Articolului 5 NATO (atacarea unui stat membru este un atac asupra întregii Alianțe, iar răspunsul militar este comun).

„Ce înseamnă asta? Că dacă vreun adversar ar fi atât de nechibzuit sau prost sfătuit încât să treacă linia, s-ar ciocni cu aceste trupe militare. Nu ar fi o invazie lipsită de costuri. O dată ce costurile sunt crescute, iar calculele descurajării se schimbă, se declanșează o întreagă panoplie de capabilități militare care susțin articolul 5. Deci nu este o chestiune dacă NATO poate să asigure țările baltice sau Polonia că un adversar nu va face niciun pas în teritoriul lor. Întrebarea este: este adversarul atât de nesăbuit încât să facă acest pas, știind că va întâlni o forță militară a NATO?”, a spus Robert G. Bell.

Robert G. Bell. Foto: Security and Defense Agenda.

Explicațiile oficialului american vin în contextul în care țările baltice (Estonia, Lituania și Letonia), Polonia, și într-o oarecare măsură România, susțin la acest summit nevoia de suplimentare a capabilităților militare ale NATO pe flancul estic, mutarea de trupe în aceste țări, pentru a asigura o protecție reală, nu doar declarativă sau întârziată, în cazul unei agresiuni a Rusiei.

Bell a explicat că o prezență militară masivă a forțelor NATO într-o țară membră este imposibilă, din cauza tratatului NATO-Rusia, pe care însă unii oficiali îl consideră desuet, mai ales că Rusia l-a încălcat în repetate rânduri.

„Avem un acord NATO-Rusia prin care am agreat să nu trimitem un număr substanțial de forțe de luptă, de tip permanent, în statele Alianței. Dar nicăieri nu se spune să nu existe trupe sau că nici o trupă să nu pună piciorul în vreun stat membru. Restricția se aplică doar pentru baze permanente. Deci ce a făcut NATO în acest an, pentru a reasigura țările baltice, Polonia, România și Bulgaria că articolul 5 este susținut solid, a fost să organizăm exerciții și antrenamente comune prin rotație, să trimitem elemente NATO precum avioane de luptă, nave antimină, brigăzi de soldați, pentru a exista o prezență fizică a trupelor în aer, pe mare și pe uscat, de la nord la sud. NATO a aprobat imediat un set de 18 măsuri imediate de reasigurare care vor fi menținute tot anul și la care contribuie toate cele 28 de state membre”, a declarat Robert G. Bell.

Îngrijorarea țărilor baltice și a Poloniei este însă majoră, iar poziția lor la acest summit al NATO va susține ideea suplimentării de capabilități militare.

„Nu cred în afirmațiile care spun că NATO nu poate apăra anumite țări, în cazul unei agresiuni a Rusiei. Dar până la problema apărării, se pune problema descurajării. Și dacă ții cont că articolul 5 al NATO este solid, că NATO are o vastă superioritate convențională asupra Rusiei, care până de curând a avut o armată în declin, dar care în ultimii 5 ani sub Putin și-a revenit, iar rezultatele le vedem acum în Ucraina, sau că există garanția supremă a poziției nucleare a Alianței, trebuie să îți pui întrebarea: cine va trimite tancuri peste frontiera baltică? Nu cred că Rusia ia în calcul așa ceva„, consideră însă oficialul american.

Exemplul său face referire la istoria relației NATO cu Rusia: „În timpul Războiului Rece, SUA au menținut o brigadă în Berlin. Nu cred că vreo evaluare militară sugera vreodată că acea brigadă e capabilă să învingă Armata Roșie. Dar brigada din Berlin a avut scopul de a asigura asupra faptului că dacă URSS ar fi fost atât de nesăbuită încât să încalce tratatul și să trimită forțe militare, ar fi angajat trupele NATO, iar consecințele ar fi fost imprevizibile în ce privește cum ar fi putut să escaladeze conflictul. Efectul de descurajare al acestui lucru a fost foarte puternic, timp de 30 de ani„.

Cum arată „Războiul hibrid” – noua provocare a NATO, venită din partea Rusiei

Robert G. Bell a vorbit și despre planurile Alianței de a-și schimba arhitectura de securitate, pentru a face față acestor noi provocări venite din partea Rusiei, așa cum le afișează ea în Ucraina.

Cu Ucraina, începem un nou ciclu în ce privește politica de apărare a NATO. Baza acestui ciclu este un document despre liniile politice, care stabilește ce este pregătit NATO să facă, care este nivelul său de ambiție, care sunt așteptările despre țintele de alocare a resurselor. Primul pas este deci să ajungem la un acord politic. Imediat ce summitul din Țara Galilor se termină și se ajunge la un consens politic, vom trece la actualizarea acestor linii politice, care au fost ultima oară stabilite în primăvara anului 2011, iar de atunci lumea s-a schimbat mult. După summitul de la Lisabona, din 2010, a existat un consens politic, vizibil chiar la întâlnirea dintre Obama și președintele rus de atunci, Medvedev, că se poate dezvolta o colaborare strategică cu Rusia, că NATO nu privește nicio țară ca pe un adversar. Adaptarea acestor linii politice acum, la 6-7 luni de la începutul crizei din Ucraina, va fi o muncă majoră”.

Robert G. Bell a descris exact cum arată provocarea pe care Rusia o arată lumii întregi, și deci NATO, sub forma agresiunii care are loc în Ucraina. Oficialul a explicat că NATO trebuie să decidă la acest summit și să găsească soluții prin care să o contracareze:

„Îngrijorarea acum este că ce vedem în Ucraina este un model militar diferit, asimetric, de agresiune neatribuită, cu forțe surogat, sprijin ascuns, atacuri cibernetice, oameni în verde fără însemne militare, la care se adaugă campanii de propagandă și presiuni economice, politice, precum și presiune militară deschisă la frontieră, pentru trimiterea mesajului. Ba chiar invocarea amenințării cu opțiunea nucleară. Problema este ce trebuie să facem noi ca descurajarea să fie eficientă nu doar împotriva a 20.000 de trupe care amenință să treacă granița, ci și pentru situații ca cea descrisă din Ucraina, pe care am văzut-o și în Georgia, în Transnistria. La asta lucrăm acum, la contracararea războiului de tip hibrid, la planurile de contingență, la liniile politice pe care le vom actualiza, iar aceste lucruri vor stabili ce tip de capabilități politice, militare, civile, trebuie să aibă NATO pentru a avea o descurajare eficientă împotriva acestui tip de război”.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Florin Cîțu și alți guvernanți care au mers la piesa de teatru „Dineu cu proști”,...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Anunțul Digi | RCS-RDS care ar interesa toți clienții. Reușita gigantului românesc la început de...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide