Oficiali ai Muzeului de Antichități din Cairo, judecați după ce au distrus masca lui Tutankhamon

Publicat: 28 01. 2016, 11:22

Se pare că în timpul procesului de restaurare, specialiștii au distrus zona corespunzând bărbii faraonului.

Evenimentul s-a produs în 2014 și a fost cu atât mai grav cu cât muncitorii au încercat să lipească obiectul pentru a-și recăpăta forma inițială.

Mai mult decât atât, „restaurarea” s-a făcut cu ajutorul unei rășini epoxidice, ce a lăsat urme vizibile în zonele unde a fost aplicată. Deși, inițial, exista temerea că daunele sunt ireversibile, o echipă de experți germani au reușit să îndepărteze rășina și să restaureze masca din aur folosind ceară de albine, același adeziv pe care l-au folosit și meșterii din Egiptul Antic.

Masca funerară a faraonului Tutankhamon a fost expusă din nou luna trecută, deși încă prezintă urme ale îndepărtării lipiciului.

Într-o declarație dată zilele trecute, autoritățile egiptene au acuzat opt oficiali, inclusiv directorul și șeful laboratorului de restaurare, care, între timp, și-au dat demisia din posturile pe care le ocupau.

„În încercarea de a remedia daunele produse, muncitorii au folosit instrumente ascuțite, pentru a îndepărta urmele de lipici de pe mască. Astfel, ei au produs deteriorări, ale căror semne nu vor mai putea fi corectate”, susțin reprezentanții Tribunalului din Cairo.