Olanda și Australia vor ”să facă dreptate” victimelor zborului MH17

Publicat: 12 08. 2014, 07:58
Actualizat: 15 08. 2014, 12:38

„Datorăm morților, datorăm familiilor în doliu să repatriem (rămășițele) și să facem dreptate”, a declarat premierul australian Tony Abbott într-o vizită în Olanda, în cursul căreia a mulțumit Guvernului olandez pentru că a preluat conducerea anchetelor privind zborul MH17. „Nu suntem doar asociați în aceeași durere, suntem asociați în a cere dreptate în fața acestei teribile atrocități”, i-a spus Abbott omologului său olandez Mark Rutte într-o conferință de presă la Haga.

Tony Abbott a sosit duminică seara pe aeroportul de la Rotterdam. El a efectuat o vizită de 24 de ore în cursul căreia s-a întâlnit cu Rutte și a semnat într-un registru de condoleanțe deschis la Haga.

Olanda a pierdut 193 de cătățeni, iar Australia 38 de cetățeni și rezidenți după ce Boeingul aparținând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam și Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie în estul Ucrainei, o zonă aflată în război.

Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit. Occidentalii acuză separatiști proruși de lansarea rachetei care a doborât avionul. Rușii și separatiștii resping acuzațiile și aruncă vina asupra Kievului.

„Operațiunea (de căutare a cadavrelor) a fost suspendată, dar nu s-a terminat, cu siguranță”, a continuat șeful Guvernului australian.

„Facem o pauză în operațiuni, dar nu le vom opri. Premierul Abbott și cu mine suntem hotărâți să reluăm operațiunile la locul prăbușirii imediat ce situația va fi suficient de stabilizată”, a declarat Rutte.

Peste 220 de sicrie cu rămășițe umane au fost trimise în Olanda, unde a început durerosul proces de identificare a cadavrelor. Aproximativ 65 de victime au fost identificate sâmbătă, potrivit Guvernului olandez.

„Mă aflu aici pentru a mulțumi premierului Rutte și echipei sale – poliției și armatei – pentru modul formidabil în care au efectuat misiunea de poliție în Ucraina”, a declarat premierul australian la sosire.

Ultimii experți medico-legali olandezi au revenit din Ucraina sâmbătă, după ce au fost nevoiți să-și suspende misiunea de repatriere a cadavreor din cauza lipsei securității la fața locului.

Confruntările armate dintre forțele ucrainene și separatiști s-au intensificat în ultima perioadă în această zonă aflată în apropierea frontierei cu Rusia.