ONU condamnă legile avortului din Irlanda: Le supun pe femei unui tratament „crud, inuman și degradant”

Publicat: 14 06. 2017, 07:39
Astfel de anomalii includ situațiile în care fetusul are organele vitale sub-dezvoltate, precum inima și creierul, lucru care ar însemna că, odată dusă la bun sfârșit, sarcina s-ar solda fie cu un bebeluș născut deja mort, fie cu unul care ar muri la doar câteva ore după naștere. Cazul lui Whelan este identic cu cel al Amandei Mellet, care a fost nevoită să călătorească până în Marea Britanie pentru a-și întrerupe sarcina. 
 
Anul trecut, ONU a dat o decizie în favoarea lui Mellet, iar aceasta a scris istorie devenind prima femeie care a primit despăgubiri din partea statului irlandez din cauza traumei suferite. În cazul Whelan, Comitetul ONU a statuat că Irlanda trebuie să-i ofere femeii compensații materiale pentru daunele pe care i le-a provocat legislația națională, dar și că statul irlandez trebuie să-și regândească reglementările pentru a se asigura că alte femei nu se vor confrunta cu o situație similară. ONU a îndemnat și la legalizarea avortului și să ofere servicii accesibile pentru întreruperile de sarcină. 
 
În urmă cu trei ani, Centrul pentru Drepturile Reproductive a înaintat o plângere în numele lui Whelan, argumentând că legile extrem de dure și restrictive ale Irlandei i-au încălcat drepturile fundamentale și au supus-o unui tratament crud, inuman și degradant, interferând cu dreptul său la intimitate și discriminând-o pe motive de gen. 
 
„Atunci când am primit diagnosticul mi s-a spus că va trebui să duc sarcina la termen pentru că legile irlandeze referitoare la avort nu îți permit să o întrerupi în asemenea circumstanțe. Dacă îmi doream să renunț la copil, trebuia să călătoresc în altă jurisdicție. Pentru mine, acest lucru a fost profund greșit și știam că suferința pe care am îndurat-o pentru a avea acces la sistemul de sănătate era de-a dreptul inumană”, a declarat Whelan, citată de The Guardian. 
 
Leah Hoctor, director regional pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive a comentat că „Siobhán Whelan și-a căutat curajoasă dreptatea pentru răul pe care atât ea, cât și alte femei l-au suferit în urma aplicării legilor avortului din Irlanda. Acum, Comitetul ONU transmite Irlandei, pentru a doua oară, că legile sale sunt crude și inumane”. 
 
Irlanda a scos avorturile în afara legii, cu excepția cazurilor speciale în care viața unei femei însărcinate se află în pericol. Încercările de a rezolva această controversă au dus, în 2013, la elabroarea unui document numit „Protection of Life During Pregnancy Act” care permitea avortul în condițiile în care o femeie este sinucigașă și este suspectă că se află în pericol de a-li face rău în cazul în care sarcina ar fi dusă la termen.