Orban respinge refugiații, dar a acceptat 10.000 de chinezi bogați

Publicat: 05 10. 2016, 18:47

O schemă pentru „garantarea dreptului la rezidență” lansată în anul 2013 a atras în Ungaria mii de oameni de afaceri chinezi care vor să se bucure de aerul mai curat, de oportunități educaționale și de ritmul de viață mai relaxat din Europa.

„Este vorba de un sistem de succes, întrucât aduce bani în Ungaria, niciun cent nu iese din Ungaria”, a declarat Viktor Orban în Parlament, răspunzând la întrebări ale deputaților din opoziție.

Yan Ding, care a venit la Budapesta cu soția și fiica în aprilie 2015, este reprezentativ pentru cei aproape 10.000 de chinezi care s-au mutat în Ungaria prin acest sistem. După ce a vândut proprietăți moștenite de la părinți, Ding, născut în Beijing, a achiziționat garanții în valoare de 300.000 de euro care permit familiei lui să locuiască în Ungaria cel puțin cinci ani.

„Am venit aici nu neapărat pentru mine, ci pentru educația fiicei mele, pentru viitorul ei” într-un stat membru al Uniunii Europene, a declarat cetățeanul chinez.

„În China, economia se dezvoltă rapid, dar poluarea este intensă, iar orașele se extind atât de repede încât copiii nu vor primi educația pe care ne-am dori-o”, argumentează el. În Ungaria, în clase sunt în medie 25 de elevi, el afirmând că sunt mult mai puțini decât în China.

Participanții la schema ungară de acordare a dreptului de rezidență trebuie să plătească garanția de 300.000 de euro și 50.000 de euro agenției care procesează aplicația. După cinci ani, recuperează cei 300.000 de euro și mențin dreptul de locui în Ungaria.

Sisteme asemănătoare sunt implementate în alte țări ale Uniunii Europene. În Ungaria, cei mai mulți dintre imigranții bogați care au primit drept de rezidență sunt cetățeni chinezi.

Guvernul Viktor Orban se opune vehement venirii imigranților extracomunitari în Uniunea Europeană, argumentând că persoanele din Orientul Mijlociu și Africa prezintă riscuri de securitate. Orban vrea să modifice Constituția Ungariei pentru a nu permite acceptarea refugiaților distribuiți prin sistemul cotelor impus de Uniunea Europeană. Referendumul organizat de Ungaria pe această temă a respins schema UE de relocare a refugiaților, dar nu a fost validat din cauza prezenței slabe la vot.