Papa Francisc cere Bisericii Catolice o nouă abordare față de copiii cu părinți de același sex

Publicat: 05 01. 2014, 14:58
Actualizat: 29 07. 2014, 19:13

Papa Francisc a cerut o reexaminare a comportamentului Bisericii Catolice față de copiii cuplurilor de același sex și cuplurilor divorțate, avertizând împotriva unei atitudini care ar însemna „inocularea unui vaccin împotriva credinței”, relatează AFP.

„Din punctul de vedere al educației, căsătoriile între persoane de același sex lansează provocări pe care uneori ne este greu să le înțelegem”, a declarat Papa Francisc într-un discurs susținut în fața membrilor Uniunii Internaționale a Superiorilor Generali, pronunțat în noiembrie, din care au fost publicate fragmente pe site-uri ale unor publicații italiene abia sâmbătă.

„Numărul de copii școlarizați ai căror părinți s-au despărțit este foarte mare”, a continuat el, adăugând că structura familiei este pe cale să se schimbe.

„Îmi amintesc un caz al unei fetițe triste, care i-a mărturisit învățătoarei ei că «prietena mamei mele nu mă iubește»”, a spus Papa, citat de presă.

Francisc a apreciat că cei însărcinați cu educația este necesar să se întrebe „cum să învețe despre Cristos o generație în transformare”.

„Este necesar să avem grijă să nu le inoculăm un vaccin împotriva credinței”, a subliniat el.

În pofida faptului că Biserica se află în conflict cu lesbienele, gay-i, bisexualii și comunitatea trasgender pe tema căsătoriei între persoane de același sex și homosexualității, încercările de deschidere din partea Papei Francisc au fost apreciate.

În iulie, el a schițat un gest în direcția gay-ilor, declarând că „dacă cineva este gay și îl caută pe Dumnezeu cu sinceritate, cine sunt eu să îl judec?”.

În decembrie, revista americană The Advocate, dedicată homosexualității, l-a desemnat pe conducătorul Bisericii Catolice „cea mai influentă persoană din 2013 în privința vieții (membrilor comunității) LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali)”.

Papa a convocat o Adunare Extraordinară a episcopilor anul viitor, pentru a discuta despre poziția Bisericii față de familie și care urmează să abordeze, între altele, problemele persoanelor divorțate recăsătorite și copiilor cu părinți divorțați.