Parlamentul European aprobă Legea INTELIGENȚEI ARTIFICIALE /Garanții privind drepturile și limitarea sistemelor biometrice

Publicat: 13 03. 2024, 17:02

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Legea privind sistemele de inteligență artificială, care introduce garanții generale, drepturi ale utilizatorilor și limite privind sistemele de identificare biometrică, prin interzicerea tentativelor de manipulare, reglementările urmând să fie supuse și aprobării Consiliului Uniunii Europene.

”Parlamentul European a aprobat miercuri Legea Inteligenței Artificiale, care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale, stimulând, în același timp, inovarea”, arată un comunicat publicat pe site-ul instituției.

Reglementarea, agreată în decembrie 2023 prin negocieri cu statele UE, a fost adoptată de Parlamentul European cu 523 de voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri.

”Are rolul protejării drepturilor fundamentale, a democrației, a normelor statului de drept și a sustenabilității mediului de sistemele de inteligență artificială de mare risc, stimulând, în același timp, inovarea și poziționarea Europei ca lider în domeniu. Reglementarea stabilește obligații pentru administratorii sistemelor de inteligență artificială în funcție de riscurile potențiale și de amploarea impactului”, subliniază Parlamentul European.

Interzicerea unor aplicații

Noile reglementări interzic anumite aplicații bazate pe inteligență artificială care ”amenință drepturile cetățenilor”, inclusiv sistemele de categorizare biometrică.

”Vor fi interzise și sistemele de recunoaștere emoțională la locul de muncă și în școli, categorisirea în funcție de activități sociale, sistemele predictive de menținere a ordinii și softurile de inteligență artificială care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor”, precizează Parlamentul European.

Autoritățile pot utiliza doar limitat sistemele de identificare biometrică

”Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către autorități este interzisă în principiu, cu excepția situațiilor prevăzute și definite strict. Sistemele de identificare biometrică în timp real pot fi instalate doar dacă sunt aplicate garanții stricte, spre exemplu, prin utilizarea limitată în timp și ca zonă geografică, făcând obiectul autorizărilor judiciare și administrative anterioare”, subliniază Parlamentul European.

Sunt prevăzute obligații clare pentru administratorii sistemelor de inteligență artificială de mare risc și un cadru clar în materie de transparență.

După aprobarea de către Parlamentul European, Legea privind Inteligența Artificială va trebui adoptată formal și de Consiliul UE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană îndeamnă mai multe țări, inclusiv România, să aplice Directiva privind angajații sezonieri