Parlamentul Macedoniei a votat în FAVOAREA schimbării numelui țării

Publicat: 20 10. 2018, 12:28
Actualizat: 26 03. 2019, 00:50

Toți cei 80 de parlamentari prezenți au votat pentru schimbarea numelui țării în Republica Macedonia de Nord, atingând pragul de două treimi dintr-un total de 120 de parlamentari necesar pentru inițierea oricărei modificări a Constituției, relatează DPA.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției naționaliste au rupt rândurile și au votat pentru inițiativă. Restul au boicotat votul.

Această mișcare ar putea să deschidă drumul Macedoniei pentru a adera la NATO și la Uniunea Europeană, blocată de mult timp de Grecia, care susținea că denumirea de „Macedonia” presupune anumite pretenții teritoriale asupra unei provincii grecești cu același nume, transmite Reuters.

Cele două țări au ajuns la un acord cu privire la schimbarea numelui în luna iunie.

Procedura de completare a modificărilor constituționale este lungă și necesită mai multe runde de vot, vineri fiind doar prima etapă. Procedura trebuie finalizată până în luna ianuarie cel târziu.

Referendumul care a avut loc la începutul lunii a fost considerat esențial pentru deblocarea negocierilor de aderare a țării la UE și NATO, dar scrutinul a fost boicotat de majoritatea populației, la îndemnul cercurilor naționaliste și al președintelui fostei republici iugoslave, care considera modificarea o umilință impusă de Grecia.

Mai multe formațiuni politice și grupuri naționaliste din Macedonia, în frunte cu președintele Gjorge Ivanov, au cerut boicotarea referendumului, iar mesajul lor a avut un impact mai mare decât cel al susținătorilor schimbării. 

Atât liderii UE, cât și președintele american Donald Trump, au încurajat schimbarea numelui țării, motivând că stingerea diferendului cu Grecia ar netezi drumul țării către Uniunea Europeană și NATO.

Odată ce Macedonia va schimba în mod oficial constituția, parlamentul grec va trebui să voteze de asemenea acordul.