Parlamentul Turciei a aprobat un proiect de lege care va spori puterile statului în relația cu ONG-urile

Publicat: 27 12. 2020, 08:50
Actualizat: 27 12. 2020, 09:50
Parlamentul Turciei a început dezbaterile privind un proiect de lege care va spori puterile statului în relația cu ONG-urile. Sursa foto: Profimedia

Parlamentul Turciei a început dezbaterea unui proiect de lege care ar urma să sporească puterile statului asupra organizațiilor non-guvernamentale și care, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, ar risca să limiteze libertatea grupurilor care reprezintă societatea civilă.

Proiectul a fost aprobat
Parlamentul de la Ankara a aprobat proiectul referitor la activitatea organizațiilor non-guvernamentale din Turcia.

Știrea inițială

Documentul ar urma să îi permită ministrului de Interne să îi înlocuiască pe acei membri ai organizațiilor care sunt investigați pentru acuzații de terorism, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Ministerul de Interne ar putea, totodată, potrivit aceleiași propuneri legislative, să ceară în instanță încetarea activităților organizațiilor non-guvernamentale.

Potrivit Guvernului, măsura, care acoperă activitatea „fundațiilor și asociațiilor”, își propune să împiedice ca organizațiile non-guvernamentale să finanțeze terorismul, dar și să îi tragă la răspundere pe aceia care încalcă legislația antiteroristă.

 

 

Legea, criticată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului

Organizațiile care reprezintă societatea civilă, printre care și Amnesty International și Human Rights Association, susțin că acuzațiile de terorism sunt arbitrare în Turcia, iar proiectul de lege ar încălca principiul prezumției de nevinovăție și ar pedepsi și persoane ale căror procese încă nu s-au încheiat.

Proiectul a fost propus de AKP, partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan, care deține majoritatea în Parlamentul de la Ankara, ceea ce înseamnă că este foarte posibil ca legea să fie adoptată.

Sute de mii de persoane au fost acuzate de terorism după tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia. Sute de fundații au fost închise de către autorități în aceeași perioadă.

Opoziția susține că Erdogan și partidul său s-ar folosi de tentativa de lovitură de stat pentru a cenzura opozanții regimului.

Pe de altă parte, Guvernul susține că măsurile pe care le-a luat din 2016 și până în prezent sunt necesare ca urmare a amenințărilor cu care se confruntă țara.

Potrivit proiectului de lege, ONG-urile ar urma să fie controlate anual de către funcționari publici care ar urma să aibă dreptul de a solicita orice document de la acestea.

De asemenea, autoritățile ar urma să aibă posibilitatea de a bloca unele campanii de strângeri de fonduri în numele acestor organizații, pentru a preveni terorismul sau spălarea de bani, potrivit aceluiași document.