Patru zile lucrătoare pe săptămână, noua metodă implementată în Spania

Publicat: 20 03. 2021, 22:25
Actualizat: 20 03. 2021, 22:26
Patru zile lucrătoare pe săptămână, noua metodă implementată în Spania / Sursă FOTO: Shutterstock

Spania vrea să implementeze un nou program pentru muncitori – patru zile lucrătoare pe săptămână. Programul a fost aprobat de guvernul spaniol. Momentan nu se știe când va fi implementat. 

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care încearcă un program de patru zile lucrătoare pe săptămână. Guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate de acest lucru.

La începutul acestui an, micul partid spaniol de stânga Más País a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a pune în aplicare programul pilot.

Patru zile lucrătoare pe săptămână – Program pilot în Spania

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei moment a sosit”, a scris pe Twitter Iñigo Errejón, din partidul la Más País.

Din Noua Zeelandă până în Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Promovată de susținătorii ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a angajaților și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Costurile pe care le-ar putea avea o campanie care s eimplică în program ar putea fi acoperite 100% în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

„Cu aceste cifre, calculăm că ar putea participa aproximativ 200 de companii, cu un total de 3.000 până la 6.000 de lucrători”, a explicat Héctor Tejero, din partidul Más País.

Programul pilot ar putea fi lansat cel mai devreme în toamna aceastui an, însă momentan nu au fost pus la punct. O sursă din Mniisterul Industriei a declarat pentru The Guardian faptul că proiectul se află într-un stadiu incipient. Partidul inițiator a sugerat ca programul să fie gestionat de mai mulți experți. Astfel, reprezentanți ai guvernului, ai sindicatelor și lobiști din mediul de afaceri ar urma să îl pună la punct. Totodată, aceștia vor analiza și rezultatele.