PLANUL SECRET prin care Marea Britanie vrea să IASĂ DIN UE. „Elveția poate semna contracte cu Canada, noi trebuie să stăm după UE”

Publicat: 18 12. 2012, 13:47
Actualizat: 29 07. 2014, 21:36

Michael Gove, secretarul educației din Marea Britanie și unul dintre cei mai apropiați oameni de premierul David Cameron, a detaliat planul prin care Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, scrie Daily Mail.

Gove susține că Marea Britanie este o țară independentă și mult prea puternică pentru a depinde de UE și a îi ceda acesteia suveranitatea.

„M-ar putea costa jobul, dar ăsta este planul meu”, scrie Gove în deschiderea materialului de pe Daily Mail.

Secretarul pentru probleme de  Educație spune că ar fi de preferat o separare amiabilă între Marea Britanie și UE, în baza articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în urma căreia Regatul Unit să primească dreptul să-și gestioneze singură problemele non-economice, cum ar fi controlul la graniță, drepturile omului, agricultura ori politica externă.

De asemenea, Marea Britanie consideră că dă prea mulți bani Uniunii. Anul trecut, au cotizat cu 24,3 miliarde de euro, o sumă de trei ori mai mare decât ce a reușit guvernul britanic să salveze prin tăieri de la buget.

Totuși, Gove întrevede posibilitatea ca Marea Britanie să rămână în Zona Economică Europeană (EEA) din statutul de țară ne-membră a UE, la fel ca Norvegia. O altă variantă ar fi ca Marea Britanie să iasă și din EEA și să semneze o serie de parteneriate cu UE, la fel ca Elveția, care i-ar garanta mult mai multe avantaje decât dezavantaje, scrie Daily Mail. „În prezent, Elveția poate semna contracte cu Canada, în timp ce Marea Britanie trebuie să stea după UE”, spune Gove.

Apropiatul lui Cameron continuă prin enumerarea unor cifre care arată că exporturile Marii Britanii către UE scad, iar către restul lumii cresc. În plus, Gove spune că Marea Britanie cumpără de la UE mai mult decât vinde în UE. Din aceste motive, trebuie rupte legăturile strânse cu Uniunea.

Cu toate acestea, Gove a precizat că Marea Britanie va rămâne „aliatul militar, susținătorul diplomatic și cel mai mare client” al Uniunii Europene.