Politicienii germani aplaudă condițiile dure ale acordului cu Cipru

Publicat: 17 03. 2013, 19:44
Actualizat: 26 06. 2013, 02:20
Condițiile dure impuse Ciprului de miniștrii Finanțelor din zona euro, precum taxa specială asupra depozitelor bancare, au fost lăudate de politicienii germani de toate culorile politice, iar acordul este considerat un succes pentru ministrul Finanțelor Wolfgang Schaeuble.

Condițiile dure impuse Ciprului de miniștrii Finanțelor din zona euro, precum taxa specială asupra depozitelor bancare, au fost lăudate de politicienii germani de toate culorile politice, iar acordul este considerat un succes pentru ministrul Finanțelor Wolfgang Schaeuble.

Norbert Barthle, purtător de cuvânt pe probleme de buget pentru Uniunea Creștin Democrată, formațiunea politică a cancelarului Antela Merkel și cel mai mare partid din coaliția de guvernare, a declarat că acordul reprezintă un succes pentru Schaeuble, potrivit Financial Times.

„Germania a reușit determine tratarea adecvată a motivelor sale de îngrijorare, atât în interesul Europei, cât și al contribuabilului german”, a afirmat politicianul pentru agenția de presă DPA, lăudând totodată guvernul cipriot pentru că a acceptat condițiile dure.

Schaeuble a convocat sâmbătă reprezentanții pe probleme de buget ai tuturor partidelor politice pentru a le aduce la cunoștință rezultatul ședinței Eurogroup de vineri noapte de la Bruxelles.

„Am găsit o modalitate de a ajuta Ciprul după negocieri îndelungate și dure, fără a risca viitorul țării”, a afirmat șeful Finanțelor din Germania după ședința de 10 ore cu colegii săi din zona euro.

El a adăugat că acordul va fi trimis Bundestagului spre ratificare în a doua jumătate a lunii aprilie.

Cu toate acestea, mai mulți lideri din Parlamentul german au afișat poziții mai rezervate, afirmând că trebuie să studieze atent acordul înainte de vot.

Michael Fuchs, unul dintre liderii CDU din Bundestag care a criticat acordurile de bailout pentru alte țări, a afirmat că este important ca FMI să contribuie cu o treime din fondurile necesare.

Totodată, el a spus că Guvernului nu îi va fi ușor să obțină o majoritate pentru acordul cu Cipru, însă „dacă lucrurile stau așa cum am auzit, ar trebui să fie suficient”.

Partidul de extremă stânga Linke este singura formațiune politică germană care a anunțat că va respinge acordul, deoarece consideră că presupune prea multe condiții antisociale și nu obligă băncile să suporte costul programului.

Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit un acord de finanțare externă de 10 miliarde euro pentru Cipru, care include drept precondiție o taxă fără precedent în UE asupra depozitelor bancare. Astfel, guvernul va prelua 9,9% din depozitele mai mari de 100.000 de euro, pragul de garantare în UE, în timp ce depozitele mai mici vor fi taxate cu 6,75%.