Polonia riscă să fie nevoită să părăsească Uniunea Europeană

Publicat: 17 12. 2019, 22:49

Potrivit Curții, propunerile de modificare a legilor, care includ, printre altele, demiterea magistraților care critică reformele din sistemul judiciar, contravin legislației europene și riscă să tensioneze și mai mult relația dintre Bruxelles și partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS).

„Contradicțiile dintre legislația poloneză și cea europeană (…) vor duce, cel mai probabil, la o intervenție a instituțiilor UE în legătură cu încălcarea tratatelor Uniunii, iar pe termen lung vor duce la necesitatea ca Polonia să părăsească Uniunea Europeană”, arată Curtea Supremă într-un comunicat.

Uniunea Europeană a acuzat de mai multe ori PiS că încearcă să politizeze sistemul judiciar, însă partidul aflat la putere în Polonia susține că reformele pe care le propune sunt necesare pentru ca instanțele din această țară să fie mai eficiente.

Prin intermediul unui proiect de lege depus la Parlament, PiS încearcă să îi împiedice pe judecători să susțină că alți magistrați, numiți în funcții de o instituție nou înființată, controlată politic, nu sunt independenți. Magistrații care ar face astfel de declarații ar risca să își piardă funcțiile, potrivit propunerii.

„Comisia are o poziție foarte clară privind protejarea sistemului judiciar de influențele politice”, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, ca reacție la comunicatul Curții Supreme poloneze. „Comisia continuă să urmărească îndeaproape această situație. Suntem în continuare pregătiți și dispuși să discutăm cu autoritățile poloneze în legătură cu posibile soluții pentru această problemă”, a adăugat acesta.

Instituțiile europene au anunțat luni că vor investiga dacă propunerea legislativă afectează independența justiției.

De asemenea, potrivit comunicatului Curții, proiectul de lege este „în mod evident” realizat pentru a-i permite președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, să numească un nou președinte al Curții înaintea alegerilor prezidențiale, programate să se desfășoare în luna mai.

Actualul președinte al Curții, Malgorzata Gersdorf, urmează să părăsească funcția, cel mai probabil în luna aprilie. Ea a fost numită în funcție înainte ca PiS să ajungă la putere și a criticat în mod deschis reformele propuse de acest partid în domeniul justiției.

Reuters notează că, în contextul unor propuneri controversate în domeniul justiției, atât în Polonia, cât și în Ungaria, oficialii de la Bruxelles ar putea lua în considerare situația statului de drept în țările membre atunci când se fac alocările de fonduri europene.

Polonia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, este unul dintre principalii beneficiari ai finanțării europene, în special pentru proiecte de infrastructură și pentru fermieri.

Potrivit legislației europene actuale, nu există un mecanism pentru ca Uniunea Europeană să excludă un stat membru. Până în prezent, doar Marea Britanie a decis să părăsească Blocul comunitar, în urma unui referendum organizat în 2016.