Premierul Spaniei: UE ar putea reevalua relația cu Israelul /Biden i-a spus lui Netanyahu că situația umanitară din Gaza este ”INACCEPTABILĂ”

Publicat: 04 04. 2024, 21:15
Actualizat: 04 04. 2024, 21:21

Uniunea Europeană va analiza acțiunile Israelului și ar putea reevalua relațiile bilaterale, avertizează premierul Spaniei, Pedro Sanchez, iar, în contextul tensiunilor generate de atacul soldat cu moartea a șapte angajați umanitari în Fâșia Gaza, președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

În februarie, guvernele Spaniei și Irlandei au cerut evaluarea urgentă a ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, pentru a stabili dacă armata israeliană respectă drepturile omului.

”În cazul Uniunii Europene, situația ar fi că există deschidere pentru o dezbatere în Consiliul European pentru a stabili dacă putem continua sau nu această relație strategică. Dar, în primul rând, avem nevoie de o evaluare din partea Comisiei Europene”, a declarat joi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera.

Pedro Sanchez a reiterat, potrivit agenției Reuters, apelul în sensul unui armistițiu permanent în Fâșia Gaza și a cerut recunoașterea Palestinei ca stat independent și membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite.

Spania, Irlanda, Malta și Slovenia au anunțat deja acțiuni pentru recunoașterea statului palestinian, dar Israelul a semnalat că o astfel de manevră ar fi ”un premiu pentru terorism”.

Biden i-a spus lui Netanyahu că situația umanitară din Gaza este ”inacceptabilă”

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat, joi, cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, despre situația umanitară din Fâșia Gaza, pe fondul tensiunilor generate de atacul israelian soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației World Central Kitchen (WCK).

”Președintele Biden a subliniat că atacurile asupra angajaților umanitari și situația umanitară generală sunt inacceptabile. A evidențiat clar necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de acțiuni specifice, concrete și clare pentru protejarea civililor, pentru reducerea suferințelor umanitare și pentru protejarea angajaților umanitari. A transmis clar că politica SUA în privința Fâșiei Gaza va fi determinată în funcție de evaluările asupra acțiunilor imediate aplicate de Israel”, anunță Președinția SUA.

Președintele Biden a insistat că este ”esențial” un ”armistițiu imediat” pentru ”stabilizarea și îmbunătățirea situației umanitare și pentru protejarea civililor nevinovați”, cerându-i premierului israelian să autorizeze echipa de negociere ”să finalizeze fără întârziere un acord de readucere acasă a ostaticilor”, precizează Casa Albă.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la 33.037 de morți și 75.668 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți în sudul Israelului.

Statele Unite mențin angajamentul de apărare a Israelului

În contextul riscurilor unei riposte a Iranului după atacul israelian asupra Consulatului iranian din Damasc, Biden a reafirmat angajamentul SUA de protejare a Israelului.

”Cei doi lideri au discutat și despre amenințările iraniene la adresa Israelului și a poporului israelian. Președintele Biden a transmis clar că Statele Unite susțin puternic Israelul în contextul acestor amenințări”, subliniază Casa Albă.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Netanyahu se teme de un atac al Iranului, după bombardamentul Israelului asupra Consulatului iranian din Damasc