Președintele BCE cere intensificarea AUTONOMIEI STRATEGICE a UE /”Modificarea contextului geopolitic necesită intensificarea rezilienței”

Publicat: 26 02. 2024, 20:35
Actualizat: 26 02. 2024, 22:18

This browser does not support the video element.

Uniunea Europeană trebuie să își intensifice autonomia strategică, să aprofundeze integrarea economică și să consolideze reziliența, în contextul ”provocărilor structurale” și al tensiunilor geopolitice, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), într-un discurs rostit în Parlamentul European.

”Modificarea contextului economic și geopolitic necesită intensificarea rezilienței zonei euro. Așa cum ați notat în proiectul de rezoluție, prețurile mari la energie și instabilitatea geopolitică generează amenințări asupra competitivității zonei euro. Acestea se suprapun provocărilor structurale existente, precum îmbătrânirea populației, modificările climatice și digitalizarea”, a declarat Christine Lagarde, în prezentarea Raportului anual privind activitățile BCE.

”Pentru a menține suveranitatea monetară și prosperitatea economică în aceste vremuri dificile, este esențial ca Europa să își consolideze reziliența la șocuri și să facă investiții în sensul autonomiei strategice. Un răspuns politic european unificat trebuie să deblocheze potențialul Europei, concentrându-se asupra progreselor pe trei dimensiuni: în primul rând, independență, în al doilea rând, investiții, în al treilea rând, integrare”, a precizat Christine Lagarde.

Președintele BCE a pledat pentru asigurarea ”independenței energetice” a Uniunii Europene.

”Ținând cont de apropierea de războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, Europa a fost lovită dur din cauza dependenței de importurile energetice din Rusia. Pentru reducerea vulnerabilităților Blocului comunitar la șocurile globale, vor fi vitale îmbunătățiri în securitatea energetică, creșterea eficienței și a accesibilității. Abilitatea firmelor europene de a fi competitive pe plan mondial va depinde de reducerea dependenței energetice”, a subliniat Lagarde.

Președintele BCE a evidențiat necesitatea investițiilor în energii ecologice și a cerut aprofundarea integrării europene, prin avansarea uniunii piețelor de capital, a uniunii bancare și a pieței comunitare.

”Piața unică rămâne incompletă, dar este esențială pentru competitivitatea pe termen lung a Europei”, a insistat Christine Lagarde.

Referindu-se la politica monetară strictă aplicată de BCE pentru stabilizarea inflației, Lagarde a subliniat că măsurile vor fi aplicate până la atingerea obiectivelor.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor BCE trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a subliniat Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Reacții din Parlament după dezvăluirile făcute de GÂNDUL despre întâlnirea dintre Ciucă, Borza și Ostahie. „Ține de strategie”/„Mi se pare exagerat”