Președintele iranian recunoaște că mai sunt multe de făcut în privința drepturilor femeilor

Publicat: 21 04. 2014, 15:51
Actualizat: 18 02. 2019, 10:02

Rohani, ales în iunie 2013 cu susținerea reformatorilor și moderaților, promovează o deschidere politică, socială și culturală mai mare a Iranului, criticat periodic de organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului de discriminarea femeilor.

„În prezent, femeile beneficiază de numeroase drepturi dar există încă deficiențe în ceea ce privește drepturile femeilor și egalitatea între sexe”, a declarat președintele în fața reprezentantelor „elitei feminine” a țării, potrivit presei care a aplaudat călduros discursul său.

Ziua femeii este sărbătorită în Iran în ziua aniversării Fatimei, fiica profetului.

„Nedreptatea și violența împotriva femeilor trebuie să înceteze”, a pledat el. „Potrivit regulilor islamice, bărbatul nu este primul sex și femeia al doilea, (…) femeile sunt alături de bărbați și amândoi sunt egali”.

La scurt timp, ghidul suprem ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat că a aprobat grațierea sau comutarea pedepselor unui grup de femei încarcerate, în urma unei solicitări a șefului justiției. El a precizat, într-un mesaj publicat pe site-ul său de Internet, că infracțiunile nu erau grave.

Potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului, femeile sunt victimele a numeroase discriminări în lege și în practică, mai ales în materie de căsătorie, divorț și moștenire.

O femeie nu poate părăsi țara singură fără permisiunea scrisă a unui membru de sex masculin din familia sa și, potrivit legii islamice în vigoare în țară, mărturia unei femei în fața tribunalului echivalează cu jumătate din cea a unui bărbat.

Rohani, cleric, a asigurat că nu se poate „marginaliza jumătate din societate”, subliniind că Iranul nu are „nevoie să urmeze modelul Occidentului pentru femeile iraniene”.

Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, a fost criticată de oficialii conservatori pentru că s-a întâlnit cu militanții în cadrul vizitei sale la Teheran la 8 martie, care marchează Ziua Internațională a Femeii.

Narghess Mohammadi, avocată și fostă directoare a Cercului de apărători ai drepturilor omului creat de laureata premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi, și mama lui Sattar Beheshti, un blogger iranian decedat în închisoare la sfârșitul lui 2012, face parte dintre invitate.