Președintele Parlamentului European, Martin Schulz: „Grecii trebuie să fie realiști. Nu există elefanți roz, care să cânte la tobe”

Publicat: 05 02. 2015, 14:42

„Grecii trebuie să fie realiști. Foarte rar sunt îndeplinite toate promisiunile electorale. Nu există elefanți roz, care să cânte la tobe. Tsipras le-a promis grecilor că va îmbunătăți situația prin negocierea unor schimbări cu Uniunea Europeană. Ar fi bine să le zică grecilor următorul lucru: „O să încerc, dar nu vă garantez nimic”. Acesta ar fi adevărul. Cum îl abordăm pe Alexis Tsipras? Ca pe diavolul în persoană sau ca pe un șef de guvern, ca toți ceilalți? Când am discutat cu el, în urmă cu trei ani, știa foarte puține lucruri despre modul de funcționare a UE. Dacă ar renunța la unele din condițiile impuse de creditori, și-ar pune țara în pericol”, a declarat Schulz, în interviul acordat celor de la Der Spiegel.

Schulz menționează că „partidul antiausteritate Syriza a obținut 36,3% din voturi, însemnând că două treimi dintre greci nu împart convingerile lui Tsipras”. „Putem discuta despre investițiile în Grecia, prin prisma programului Comisiei Europene de 315 miliarde euro. Nu putem limita discuția cu premierul grec la tăierea datoriilor. Aceasta nu ar rezolva problemele țării. Grecia are un potențial uriaș, dar este îngenuncheată de nepotism, birocrație și ocolirea plății taxelor fiscale. Dacă Tsipras s-ar ocupa de aceste probleme, ar fi susținut de întreaga Europă!”, a mai precizat Schulz.

„Mario Draghi, șeful Băncii Centrale Europene, a luat măsuri dure pentru consolidarea bugetară. Cred că acestea ar putea să creeze creștere. Nu recomandăm însă relaxarea fiscală. Cele mai ferme obiecții cu care se confruntă Grecia vin din partea statelor care și-au revenit după criză cu ajutorul măsurilor draconice de austeritate. Țări precum Spania, Portugalia și Irlanda nu au niciun interes să-i garanteze Greciei un rabat în privința obligațiilor sale”, a declarat Schulz.

Schulz a fost întrebat dacă se teme de reacțiile adverse ale europenilor, față de măsurile UE. „Nu mai discutăm despre predarea unei părți din suveranitate. Vom furniza un cadru politic discret la cel deja existent, nimic mai mult. Dar va fi dificil, cu siguranță. Nu trăiesc cu iluzia că voi putea lansa amendamente ferme pe termen scurt.

Cât despre Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Schulz a precizat că este partenerul său politic. „Nu i-a fost ușor la început… din cauza dezvăluirilor cu privire la artificiile fiscale din Luxemburg, unde a fost premier timp de zece ani. Colaborăm pentru a aduce Europa pe linia de plutire. El s-a pregătit pentru viitor.  Juncker a făcut recent o afirmație foarte interesantă: „Țara profitului trebuie să fie totodată și țara impozitelor”. Acesta a fost motto-ul campaniei mele. Dacă Juncker o va adopta, atunci sunt satisfăcut”, a conchis Schulz.