Prima femeie care va conduce centrul CERN, „casa” acceleratorului de particule

Publicat: 05 11. 2014, 13:43

Fabiola Gianotti, care a devenit cunoscută în 2012, datorită rolului său în conducerea cercetărilor de la CERN care au dus la descoperirea mult căutatului boson Higgs, va prelua funcția de director al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) în ianuarie 2016.

Numirea lui Gianotti a fost decisă la o întâlnire a consiliului director al centrului, alcătuit din reprezentanții celor 20 de state membre, potrivit unui comunicat al CERN. Decizia va fi oficializată în cadrul unei întâlniri care va avea loc în decembrie.

Gianotti, în vârstă de 52 de ani, cercetătoare la centrul de lângă Geneva din 1987, când s-a alăturat fizicienilor din orașul elvețian ca doctorand al Universității din Milano, îl va înlocui în funcție pe Rolf Heuer, care a asigurat conducerea centrului în perioada de început, nelipsită de probleme, a instalării acceleratorului LHC (Large Hadron Collider).

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost construit, în principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particulă și un câmp energetic a căror existență fusese prezisă cu decenii înainte și despre care fizicienii spun că a permis formarea Universului conferind masă materiei.

În LHC, care va fi repornit în primăvara anului 2015, cu de două ori mai multă putere, particule elementare sunt ciocnite unele de altele, la viteze apropiate de cea a luminii, dând naștere la miliarde de mici „big bang-uri”, pe care fizicienii le studiază.

În 2009, Fabiola Gianotti a devenit șef de proiect pentru experimentul Atlas, una dintre cele două echipe de cercetători care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs și câmpul său energetic în datele obținute cu ajutorul LHC.

Alături de colegii săi, Gianotti a detaliat descoperirea particulei numite după fizicianul britanic care i-a prezis existența în 1964, în fața camerelor de filmat care transmiteau în direct, la nivel mondial, conferința din iulie 2012.

Descoperirea realizată de CERN cu ajutorul acceleratorului i-a adus lui Peter Higgs premiul Nobel pentru fizică în 2013, alături de Francois Englert, un fizician belgian care a lucrat, împreună cu alți doi colegi, la începutul anilor 1960, la aceeași idee și care a postulat existența bosonului.

Gianotti, care este o pianistă desăvârșită și care s-a gândit în trecut să-și dedice viața muzicii, s-a declarat onorată să fie numită în fruntea institutului de cercetare, care reunește circa 10.000 de savanți de la granița italiano-elvețiană și de la nivel mondial.

„CERN este un centru de excelență științifică și o sursă de mândrie și inspirație pentru fizicieni din lumea întreagă, un leagăn pentru tehnologie și inovație și un exemplu concret și strălucitor de cooperare științifică și pace”, a spus Fabiola Gianotti.

Reluarea activității LHC de la Geneva va permite savanților să caute răspunsuri pentru rezolvarea altor întrebări majore ale științei, inclusiv legate de materia întunecată, despre care se crede că reprezintă un sfert din Univers, și energia întunecată, care ar reprezenta circa 70% din Univers.