Primul pacient francez infectat cu noul coronavirus a decedat

Publicat: 28 05. 2013, 18:02
Actualizat: 31 01. 2019, 22:49

Primul dintre cei doi pacienți infectați cu noul coronavirus în Franța a decedat, a anunțat marți Direcția Generală de Sănătate (DGS), relatează AFP.

„Primul pacient (spitalizat) a decedat”, a confirmat DGS, referindu-se la primul bolnav care a fost internat, la 23 aprilie, la Spitalul din Valenciennes, în nordul Franței. Pacientul, un bărbat în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizat din cauza unor probleme de sănătate apărute în momentul întoarcerii dintr-o vacanță în Dubai.

El a fost transferat ulterior la un centru, în Douai (nord), la 29 aprilie, unde au fost descoperite tulburările respiratorii. Infectarea sa cu noul coronavirus a fost confirmată la 7 mai. Pe 8 mai, pacientul a fost supus unui tratament special cunoscut sub numele de oxigenare cu membrană extracorporală permeabilă (ECMO, care funcționează ca un plămân artificial, ce preia funcțiile plămânului afectat), la Lille.

Un al doilea bolnav, un bărbat de aproximativ 50 de ani cu care a împărțit aceeași cameră de spital la Valencienns, în perioada 27-29 aprilie, se află în continuare spitalizat la Lille, unde a fost internat la 9 mai.

Noul coronavirus, desemnat de-acum de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS), a afectat, începând din septembrie 2012, 44 de persoane, dintre care 22 au decedat.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Arabia Saudită. Qatar, Iordania, Tunisia, Emirate Arabe Unite, Germania, Marea Britanie și Franța sunt celelalte țări în care au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus.

OMS nu dispune de informații suficiente pentru a stabili modul și sursa transmiterii coronavirusului.

Dar OMS a îndemnat la vigilență în privința acestei grave infecții respiratorii. OMS a anunțat luna trecută că lucrează cu experți internaționali și țări, unde au fost depistate cazuri asemănătoare, pentru a evalua situația și pentru a studia recomandările de vigilență.

În urmă cu zece ani, o epidemie de SRAS (Sindromul respirator acut sever), provenită din China, a provocat moartea a peste 800 de persoane și a provocat îngrijorare în lume.

Noul virus este diferit de SRAS, ținând cont de faptul că provoacă o insuficiență renală rapidă.