Problema Schengen. Titus Corlățean merge la Haga în februarie

Publicat: 27 01. 2013, 13:48
Actualizat: 29 07. 2014, 19:10

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut sâmbătă, în cadrul summitului UE-America Latină din Chile, o întrevedere cu omologul olandez, cu care a discutat despre problema aderării țării noastre la spațiul Schengen, precum și despre o vizită a șefului diplomației la Haga, în săptămânile următoare, informează MAE, într-un comunicat remis gândul.

Vizita a fost confirmată în cadrul întrevederii cu ministrul olandez Frans Timmmermans și va fi efectuată împreună cu o delegație parlamentară.

Cei doi miniștri aflați la Reuniunea Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, de la Santiago de Chile, au discutat despre stadiul relațiilor bilaterale, cu accent pe componenta economică și comercială, dat fiind că olandezii sunt principalii investitori străini ai României.

Olandezii, investitorii numărul unu în România, marii inamici în Schengen

Dacă latura comercială este „foarte bună”, cea politică încă lasă de dorit, Olanda fiind statul care a criticat cel mai des apartenența României la UE, libera circulație a muncitorilor români în spațiul comunitar, precum și aderarea la Schengen. În acest ultim aspect, Corlățean i-a amintit lui Timmermans că România a finalizat implementarea tuturor condițiilor tehnice cerute la Consiliul European din martie 2012.

În ciuda acestei realități, oficialii europeni amână în continuare luarea unei decizii privind accederea României și Bulgariei la spațiul Schengen, raportul suplimentar pe Justiție care se așteaptă să fie făcut public zilele următoarea fiind cel mai nou motiv de amânare.

Timmermans și Corlățean s-au întâlnit și săptămâna trecută, la reuniunea miniștrilor UE privind situația din Mali, când au discutat pentru prima dată despre o eventuală întâlnire, fie la Haga, fie la București.

Olanda nu este, însă, singurul stat care a blocat o decizie din partea Consiliului UE pe tema aderării noastre la Schengen. Același lucru l-a făcut și Germania.

Următorul Consiliu JAI va avea loc în luna martie, când autoritățile române speră să se dea unda verde pentru aderarea aeriană și maritimă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, urmând ca frontierele terestre – foarte importante – să fie incluse în acest spațiu mai târziu.

Cu toate acestea, se așteaptă ca următorul raport pe Justiție, cel de săptămâna viitoare, să nu ne fie favorabil, iar speranțele autorităților de la București în chestiunea Schengen să fie, din nou, spulberate.

Afaceri cu America Latină, mai puțin lovită de criză

Tot la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene și Americii Latine și din Caraibe, șeful MAE a declarat că a susținut, „în numele României, consolidarea unei relații de parteneriat strategic între UE și America Latină și Caraibe”.

Aceste regiuni sunt de o importanță economică deosebită pentru statele europene, deoarece țările sud-americane au fost mai puțin afectate de criză, a explicat Corlățean într-o declarație de presă.

„În ciuda crizei, schimburile economice ale țării noastre cu state din America Latină, în primul rând cu Brazilia, Columbia, Mexic și cu Chile, au crescut în ultimii ani”, a mai declarat ministrul.

Miniștrii au elaborat o declarație comună privind parteneriatul strategic UE-America Latină, ceea ce, spune Corlățean, va aduce mai multe investiții, creștere economică și locuri de muncă.