Procurorul care anchetează asasinarea lui Benazir Bhutto a fost ucis la Islamabad

Publicat: 03 05. 2013, 10:03
Actualizat: 03 07. 2013, 20:08

Procurorul care conduce ancheta privind asasinarea fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, în care fostul președinte Pervez Musharraf a fost arestat la domiciliu, a fost ucis vineri la Islamabad, a anunțat poliția, citată de AFP.

Ucigașii au ciuruit cu gloanțe mașina procurorului Chaudhry Zulfiqar pe o stradă dintr-un cartier rezidențial aglomerat din capitala pakistaneză. Magistratul a decedat la spital, a declarat pentru AFP un ofițer al poliției locale, Mohammad Yousuf.

Chaudhry Zulfiqar se afla la volanul mașinii sale în momentul în care atacatorii au tras mai multe gloanțe asupra lui. Garda lui de corp a fost rănită, iar un pieton a murit.

„Chaudhry Zulfiqar conducea mașina. El a pierdut controlul și mașina a lovit un pieton”, a declarat pentru AFP Mohammad Yousuf.

Procurorul mergea la o nouă audiere la tribunalul antiterorism din Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, consacrată asasinării lui Benazir Bhutto la 27 decembrie 2007.

Acest caz este unul dintre cele în care este cercetat fostul președinte Pervez Musharraf, după ce a pus capăt, luna trecută, celor patru ani de exil și s-a întors în țară în speranța că va participa la alegerile legislative din 11 mai.

Justiția l-a condamnat recent la arest la domiciliu până la 4 mai în cazul demiterii judecătorilor în 2007. Marți, un tribunal antiterorism i-a prelungit detenția provizorie până la 14 mai în dosarul Bhutto, o decizie care a fost anunțată AFP de procurorul Chaudhry Zulfiqar.

„Generalul Musharraf” este suspectat că nu a asigurat în mod adecvat securitatea lui Bhutto.

La mai mult de cinci ani de atunci, nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea lui Benazir Bhutto, al cărei fiu, Bilawal Bhutto Zardari, în vârstă de 24 de ani, conduce în prezent campania electorală a PPP, dar evită reuniunile și băile de mulțime din motive de securitate.

Candidatura la alegeri a lui Musharraf, aflat la putere de la lovitura de stat din 1999 și până la demisia sa în 2008, a fost respinsă de comisia electorală, care apreciază că „a încălcat Constituția”, mai ales în cazul judecătorilor.