Programul Alimentar Mondial, avertisment în contextul războiului din Ucraina. Mai multe regiuni ale lumii s-ar putea confrunta cu o criză alimentară de proporții

Publicat: 23 03. 2022, 17:08
Actualizat: 23 03. 2022, 18:41
Sursa foto: Shutterstock

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a lansat un avertisment dur pentru liderii europeni: plătiți mai mult acum pentru a opri foametea la nivel global sau veți fi afectați de o nouă criză a migrației în viitorul apropiat.

Războiul din Ucraina a trimis o undă de șoc pe piețele alimentare internaționale, agravând problema deja existentă a foametei la nivel mondial prin perturbarea ofertei și creșterea rapidă a prețurilor. Acest lucru riscă să arunce cele mai sărace țări ale lumii în foamete și haos politic și să creeze o nouă criză a migrației, una fără precedent, a declarat Beasley.

Într-un interviu acordat pentru POLITICO, Beasley a avertizat că Europa trebuie să își crească donațiile urgent, altfel va suporta consecințele.

„Ne lipsesc miliarde de dolari. Eșecul de a dona anul acesta câteva miliarde de dolari în plus înseamnă că veți avea foamete, destabilizare și migrație în masă”, a declarat oficialul.

Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume. Perturbarea cauzată de război are un impact direct asupra țărilor care se bazează pe aceste provizii, în special statele din Orientul Mijlociu și Africa.

Programul Alimentar Mondial: Pregătiți-vă pentru Iadul pe Pământ

Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia. Rusia este, de asemenea, un important exportator de îngrășăminte. În ceea ce privește Ucraina, exporturile sale au fost oprite, iar capacitatea țării de a cultiva produse agricole este extrem de scăzută . Vârful crizei va veni în toamnă, a spus Beasley, când impactul războiului va fi simțit la maximum.

„Pregătiți-vă pentru Iadul pe Pământ! Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va veni în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu va veni în Europa”, a declarat acesta, făcând referire la faptul că lipsa alimentelor din aceste zone va încuraja migrația către Europa.

Condițiile economice cu care se confruntă aceste regiuni sunt acum mai proaste decât erau în perioada premergătoare Primăverii arabe, a spus el. Și nu doar populațiile din Orientul Mijlociu și din țările din Africa de Nord vor simți impactul războiului.

Programul Alimentar Mondial hrănește deja milioane de oameni, în țări din Sahel, cum ar fi Niger și Burkina Faso, unde problemele se vor agrava dacă prețurile alimentelor la nivel mondial vor rămâne la fel de ridiate. „De câțiva ani am avertizat națiunile dezvoltate că Sahelul se va prăbuși dacă nu suntem atenți”, a spus el.

Beasley se află într-o misiune urgentă de strângere de fonduri la Bruxelles, unde a purtat discuții cu doi comisari europeni.