PROTEST. Sediul Ministerului francez al Sănătății, mânjit de manifestanți cu vopsea roșie. Protestatarii sunt nemulțumiți de slaba finanțare a sistemului de sănătate

Publicat: 20 06. 2020, 16:02
PROTEST. Sediul Ministerului francez al Sănătății, mânjit de manifestanți cu vopsea roșie. Protestatarii sunt nemulțumiți de slaba finanțare a sistemului de sănătate. Sursa foto: Profimedia

Mai mulți protestatari au aruncat sâmbătă cu vopsea roșie pe clădirea Ministerului francez al Sănătății, ca simbol al sângelui celor care au murit din cauza COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, manifestanții au făcut acest gest pentru a atrage atenția asupra condițiilor proaste de muncă cu care se confruntă personalul sanitar din Franța, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Timp de ani de zile angajații din sistemul de sănătate din această țară ne-au alertat cu privire la faptul că nu există suficiente resurse. Personalul este insuficient, numărul de paturi este insuficient, nu există suficiente echipamente care să ne asigure că pacienții pot fi tratați în mod decent”, a declarat Aurelie Trouve, purtătoarea de cuvânt a grupului de activiști „Attac”, grup care a stat în spatele organizării protestului de sâmbătă de la sediul Ministerului Sănătății.

„Medalia disprețului” pentru Ministerul Sănătății

Protestatarii au așezat și un banner de mari dimensiuni, în formă de medalie, pe care l-au numit „Medalia de Dezgust”, pentru a scoate în evidență ceea ce ei numesc eșecul Guvernului în a-i asculta pe angajații din sistemul sanitar care au atras atenția în ultimii ani față de lipsurile cu care se confruntă.

Recent, Administrația Emmanuel Macron a anunțat un bonus de 1.500 de euro pentru angajații din sistemul public de sănătate, ca recompensă pentru rolul acestora în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, mulți dintre angajații din sistemul sanitar consideră că Guvernul ar putea să facă mai multe pentru ei.

Săptămâna aceasta, un protest al cadrelor medicale din Franța s-a transformat într-o manifestație violentă, după ce forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Marți au avut loc în întreaga țară peste 200 de mitinguri, ca parte a unei campanii de acţiune naţională, organizată la apelul a zeci de sindicate şi colective de cadre medicale.