Puigdemont află astăzi dacă va fi extrădat în Spania. „Detaliul” care l-ar putea scăpa pe fostul lider separatist de justiția de la Madrid

Publicat: 17 11. 2017, 11:53
Actualizat: 18 04. 2018, 03:15

Echipa juridică a lui Puigdemont va susține că fostul șef al executivului regional și alți patru aliați ai săi sunt persecutați pentru opiniile lor politice, iar extrădarea nu ar trebui să fie permisă.

Potrivit unor surse judiciare citate de presa belgiană, procuratura din Belgia a făcut deja investigații cu privire la condițiile de detenție pe care le-ar întâmpina Puigdemont în cazul extrădării. Spania ar fi oferit asigurări cu privire la această situație, oferind detalii despre o închisoare din Madrid.

„Îi vom cere judecătorului belgian să respecte drepturile fundamentale în cadrul Uniunii Europene. Actul de organizare a unui referendum nu este o chestiune de drept penal. Este vizată în mod evident o opinie politică, precum și punerea în aplicare pașnică și democratică a unor evenimente legate de această opinie”, a declarat Michele Hirsch, avocat pentru doi dintre foștii miniștri ai guvernului Cataloniei.

Decizia instanței poate veni vineri sau poate fi amânată timp de 15 zile. Dacă judecătorii se pronunță în favoarea extradării, Puigdemont și aliații săi au dreptul de a face apel, iar acest proces ar dura între opt și zece zile.

Președintele Institutului de Studii Europene (IEE) din cadrul Universității din Bruxelles, Anne Weyembergh, a declarat că există temei juridic pentru ca judecătorii să refuze extrădarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri. Weyembergh susține că autoritățile belgiene ar putea concluziona că există „riscuri grave de încălcare a drepturilor omului” în cazul extrădării.

Weyembergh a subliniat că mandatul european de arestare (EAW) nu este „automat”, iar „judecătorul belgian poate decide să refuze executarea acestuia”, în ciuda „principiului încrederii reciproce între state”.

„Deși Codul Penal belgian include infracțiunile de rebeliune și răzvrătire, definițiile nu sunt aceleași ca în Spania. Problema în acest caz este că infracțiunile de care este acuzat Puigdemont nu sunt pe lista EAW. Astfel, judecătorul va trebui să evalueze, în primul rând, dacă există un risc real și grav pentru drepturile fundamentale și, de asemenea, dacă este îndeplinită sau nu dubla cerință (n.a. – privind infracțiunile în două state europene)”, a mai spus expertul belgian în drept european.

O instanță din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii miniștri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătății), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educației).

Cei cinci, care se află în libertate în Belgia, sunt acuzați de rebeliune, răzvrătire și utilizarea abuzivă a fondurilor publice, după declararea independenței regiunii Catalonia la 1 octombrie, act considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană.