Putin, despre izbucnirea unui război la scară largă în Orientul Mijlociu: „Ar fi o catastrofă pentru întreaga lume”

Publicat: 12 01. 2020, 14:49
Președintele rus a declarat că declanșarea unor „conflicte militare la scară largă” va fi o „catastrofă nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume”, provocând „noi fluxuri de migranți” în Europa și alte regiuni. „Un eventual război ar afecta, de asemenea, economia globală, provocând daune uriașe”, a adăugat el. 
 
Discuțiile de sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel au vizat tensiunile din Iran și Libia, având în vedere că Vladimir Putin deține o influență puternică în ambele țări. Angela Merkel a declarat că negocierile pentru pace cu Libia vor avea loc la Berlin, în timp ce Turcia și Rusia fac apel la grupurile politice violente din Libia să accepte un armistițiu, transmite Reuters.
 
Putin a apreciat inițiativa drept un „pas important în direcția bună”. La conferință trebuie să participe „țările care au un interes real în promovarea păcii”, iar deciziile trebuie să fie convenite preliminar cu părțile libiene.
 
În timp ce Turcia a trimis trupe pentru a sprijini, alături de ONU, guvernul de la Tripoli, Moscova este acuzată că a oferit ajutor mercenarilor care susțin lupta lui Haftar împotriva guvernului. Putin a negat încă o dată implicarea în această problemă, spunând că „dacă există ruși printre mercenari, aceia nu reprezintă interesele statului rus și nu sunt plătiți de către acesta”.
 
Președintele rus a mai spus că situația nefericită din Libia „subminează stabilitatea regională și are o influență negativă asupra întregii Europe”, oferind apoi exemplul contrabandei de droguri și arme. 
 
Merkel și Putin au mai discutat, despre încheierea conflictului din estul Ucrainei și despre perspectivele oferite de conducta Nord Stream 2, care ar fi putut transporta gazul rusesc în Germania. Sancțiunile din SUA au pus piedici construcției conductei. Liderul rus susține că Nord Stream 2 va fi gata la finalul anului sau în primul trimestru din 2021.
 
După întâlnirea de sâmbătă, Angela Merkel a comentat pe marginea catastrofei aviatice din Teheran: „Este bine că cei responsabili și-au recunoscut vina, și cred că tot ce mai poate fi făcut acum este să găsim o soluție pentru cei afectați, împreună cu țările de unde aceștia provin.”
 
La începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a descris Rusia drept „indispensabilă atunci când vine vorba de rezolvarea conflictelor politice”, datorită statutului său de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Germania și Rusia se numără printre puterile mondiale care au încercat să salveze acordul nuclear din 2015 cu Iranul, după retragerea Statelor Unite din anul 2018.