Raport exploziv al unei instanțe britanice: Putin a aprobat „probabil” asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko

Publicat: 21 01. 2016, 14:59

Moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko a survenit după ce acesta a băut o cană cu ceai otrăvit cu poloniu-210, în cadrul unei operațiuni a FSB pe care „probabil” președintele Rusiei Vladimir Putin a aprobat-o.

„Luând în calcul toate dovezile și analizele aflate la dispoziția mea, conchid că operațiunea FSB de a-l asasina pe Litvinenko a fost probabil aprobată de domnul Patrușev (șeful FSB până în 2008 – n.r.) și de președintele Putin”, arată judecătorul britanic Sir Robert Owen, în cadrul unui raport de aproximativ 300 de pagini, citat de BBC.

Anchetă publică referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care s-a stabilit în Marea Britanie în 1999 și a fost ucis în 2006, a fost deschisă în ianuarie 2015.

Judecătorul Sir Robert Owen a declarat joi că este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. Litvinenko a lansat acuzații grave la adresa lui Putin, după ce a fugit din Rusia.

A existat „fără îndoială o dimensiune personală a ostilității” dintre Putin și Livtinenko, se arată în raport.

„Sunt convins că, în general, membri ai administrației Putin, inclusiv președintele însuși și FSB-ul, aveau motive să acționeze împotriva lui Litvinenko, inclusiv de a-l ucide, la sfârșitul lui 2006”, scrie Sir Robert Owen.

Raportul britanic indică posibile motive pentru asasinarea lui Litvinenko, printre care faptul că lucra pentru serviciile secrete britanice, că se asociase cu unii disidenți ruși, că lansa critici la adresa FSB și a lui Putin, inclusiv o alegație cum că Putin ar fi fost pedofil, conform BBC. 

Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a băut o ceașcă cu ceai verde care conținea poloniu în incinta hotelului Millenium din Londra, în noiembrie 2006. Trei săptămâni mai târziu, acesta a murit pe patul de spital.

Folosirea izotopilor de poloniu-201 este „în mod sigur un indicator puternic al implicării statului”, având în vedere că această substanță este produsă într-un reactor nuclear, se arată în raport.

Lugovoi: Acuzațiile sunt absurde

Doi cetățeni ruși – Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun – au fost acuzați de asasinarea lui Litvinenko. Lugovoi, care în prezent este membru al Parlamentului, a declarat pentru Interfax că acuzațiile sunt absurde și confirmă încă o dată poziția anti-Rusia a Londrei.

Sir Robert Owen se declară însă „sigur”, în acest mult-așteptat raport, că Litvinenko a fost asasinat de către Lugovoi și Kovtun.

Londra dorește să-i interogheze în cadrul anchetei, însă Moscova a refuzat să-i extrădeze.

 

„Cuvintele pe care soțul meu le-a spus pe patul de moarte, când l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite”

Văduva lui Litvinenko, Marina, s-a declarat „foarte mulțumită” de raportul prezentat de Sir Owen.

„Cuvintele pe care soțul meu le-a spus pe patul de moarte, când l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite de o Curte engleză”, a declarat ea în fața Înaltei Curți de la Londra.

Marina Litvinenko a îndemnat Marea Britanie să expulzeze toți agenții de informații ruși și să impună sancțiuni economice și de călătorie unor persoane, inclusiv șefului statului rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că ancheta nu va avea un ecou în Rusia și nu va determina un răspuns din partea Kremlinului.

S-a sugerat de-a lungul timpului că Litvinenko a fost eliminat din cauza colaborării sale cu serviciile secrete spaniole și britanice, pentru a scoate la iveală presupusele legături ale mafiei ruse cu Vladimir Putin și anturajul său.