Raport SUA: „Activitatea teroristă a Iranului și Hezbollahului a atins un nivel nemaivăzut din anii ’90”

Publicat: 31 05. 2013, 12:13
Actualizat: 10 06. 2014, 17:07

Statele Unite au acuzat joi Iranul că sprijină „terorismul” internațional la niveluri nemaivăzute de două decenii, într-un raport anual al Departamentului de Stat care a constatat totodată declinul rețelei Al-Qaida, relatează AFP.

În acest raport exhaustiv privind „terorismul” mondial destinat Congresului și remis presei, Departamentul de Stat adoptă aproape aceeași linie ca în cel precedent publicat în iulie 2012.

Țările înscrise pe lista neagră a Washingtonului, deoarece sprijină terorismul, rămân Iranul, Siria, Sudanul și Cuba. Includerea lor pe lista neagră, decisă în cursul ultimului an, este însoțită de sancțiuni economice.

În privința Teheranului, anul 2012 s-a remarcat printr-o „reapariție a sprijinului statului pentru terorism”, denunță Statele Unite, condamnând o aliată a Iranului, mișcarea șiită libaneză Hezbollah, mai ales pentru implicarea în conflictul din Siria.

„Activitatea teroristă a Iranului și Hezbollahului a atins un nivel nemaivăzut din anii ’90, cu atentate în Asia de Sud-Est, Europa și Africa”, potrivit Departamentului de Stat, care citează un atentat atribuit Hezbollahului în Bulgaria, comis în iulie 2012, și proiecte asemănătoare în Cipru și Thailanda.

La fel ca în raportul pe 2011, Departamentul de Stat apreciază că Al-Qaida este pe „cale de a fi învinsă”, mulțumită morții liderului său Osama ben Laden, ucis într-un raid american efectuat în Pakistan în mai 2011 și campaniei de lansări a unor avioane fără pilot la frontiera dintre Pakistan și Afganistan.

Cuba figurează de asemenea pe lista neagră.

În pofida unei dezbateri în Statele Unite privind necesitatea plasării Cubei pe această listă, Washingtonul își menține poziția, acuzând Havana că adăpostește rebeli columbieni, militanți basci sau fugari americani.

Cele două țări nu întrețin relații diplomatice la nivel oficial, dar ambele au câte o secție care le reprezintă interesele și funcționează ca o ambasadă.

Statele Unite au impus în 1962 un embargo economic împotriva Cubei. Potrivit embargoului, cetățenii americani nu au dreptul să se deplaseze pe insulă și să cheltuie bani acolo fără o autorizare specială din partea administrației.

În schimb, Coreea de Nord beneficiază de câțiva ani de clemența Statelor Unite, care au scos-o din listă.

Datorită unei cooperări mai bune, aceeași măsură este prevăzută pentru Sudan, însă Khartoumul adăposteșe încă „grupări teroriste influențate de Al-Qaida”.