Răspunsul valonilor la ultimatumul impus Belgiei de UE și Canada. Ce se întâmplă cu șansele României de a scăpa de vizele pentru Canada

Publicat: 24 10. 2016, 09:35
Actualizat: 24 10. 2016, 16:27

„Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic”, a afirmat Paul Magnette.

Magnette a afirmat, de asemenea, că „nu este la curent” cu vreun ultimatum impus de UE Belgiei, adăugând că a refuzat mereu să respecte „un calendar obligatoriu”, a mai informat agenția de presă Belga.

„Ni se prezintă un document dezamăgitor și, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.

Uniunea Europeană și Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susține parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.

Semnarea acordului a fost blocată de Parlamentul regiunii Valonia. Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat sâmbătă că așteaptă noi porpuneri din partea Comisiei Europene și a făcut apel la amânarea summitului prevăzut pentru joi la Bruxelles.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, va purta discuții până luni seara cu Charles Michel, premierul Belgiei, pentru a-i putea spune premierului canadian, Justin Trudeau, dacă merită să se deplaseze la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Valonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.