LIVE TEXT. Război Hamas-Israel: Uniunea Europeană cere Israelului să respecte dreptul internațional

LIVE TEXT. Război Hamas-Israel: Uniunea Europeană cere Israelului să respecte dreptul internațional
Cine este „Oaspetele”, creierul din spatele atacului Hamas.
Publicat: 10/10/2023, 15:00
Actualizat: 10/10/2023, 22:35

Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, distrugând mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Confruntările s-au soldat cu aproximativ 1.000 de morţi în Israel şi 830 în Fâșia Gaza. Uniunea Europeană cere Israelului să respecte dreptul internațional.

UPDATE 22.30

Președintele SUA, Joseph Biden, a condamnat vehement, marți seară, atacurile ”teroriste” comise de grupul islamist palestinian Hamas asupra Israelului, reafirmând solidaritatea cu poporul evreu și susținerea pentru o ripostă militară ”rapidă și decisivă”.

UPDATE 21.15

Uniunea Europeană a cerut, marți, Israelului să aibă o ripostă militară proporționată împotriva grupurilor islamiste din teritoriul palestinian Fâșia Gaza, insistând că trebuie respectate normele dreptului internațional.

UPDATE 21.00

Masha Michelson, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a confirmat, potrivit agenției ANSA, că în localitatea israeliană Kfar Aza ”au fost găsiți copii uciși”, fără însă a putea preciza câte cadavre au fost descoperite.

UPDATE 20.00

Militarii israelieni au raporat orori inimaginabile observate în comunitățile din sudul Israelului atacate de militanți ai grupurilor fundamentaliste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic. Potrivit postului de televiziune i24News, în localitatea israeliană Kfar Aza, au fost găsite cadavrele a 40 de copii uciși de teroriștii Hamas. Kibbutzul Kfar Aza se afă la mai puțin de un kilometru de frontiera Israelului cu Fâșia Gaza.

”Nu este un război, este un masacru. Jurnaliștii au fost invitați în localitatea Kfar Aza pentru prima dată, la patru zile după ce comunitatea a fost vizată de atacul șocant al teroriștilor Hamas”, a declarat generalul israelian Itai Veruv. Militarii israelieni au depistat cadavrele a 40 de copii, inclusiv unele decapitate. Armata israeliană nu a comunicat deocamdată un număr clar al victimelor civile din această comunitate.

UPDATE 19.15

Un tanc israelian a fost vizat, marți după-amiază, de un atac cu obuze lansate din Liban de combatanți Hezbollah. În replică, armata israeliană a atacat poziții militare Hezbollah din sudul Libanului.

UPDATE 19.00

Administrația de la Washington a avertizat Iranul să nu se implice în conflictul dintre grupurile islamiste palestiniene și Israel. La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că nu există dovezi privind complicitatea Teheranului în atacurile armate comise pe teritoriul israelian și a lansat un apel la prudență.

UPDATE 18.00

Mai multe rachete au fost lansate, marți după-amiază, din sudul Libanului spre nordul Israelului. Conform unor surse militare israeliene, rachetele au fost lansate de grupuri islamiste palestiniene staționate în sudul Libanului. În replică, armata israeliană a lansat atacuri cu obuze spre sudul Libanului, informează cotidianul Haaretz.

UPDATE 17.45

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 830 de morți și 4.250 de răniți, anunță Ministerul Sănătății din acest teritoriu palestinian.

În Israel, bilanțul victimelor este de cel puțin 900 de morți și peste 2.800 de răniți. Conform Ambasadei Israelului în SUA, bilanțul a depășit deja 1.000 de morți.

UPDATE 17.30

Abdel-Malek al-Houthi, liderul insurgenților huthi din Yemen, a avertizat marți că militanții islamiști vor ataca baze americane din Orientul Mijlociu dacă Statele Unite intervin direct în conflictul dintre Israel și grupurile militante palestiniene din Fâșia Gaza.

”Sunt anumite linii roșii când ne referim la Fâșia Gaza”, a afirmat Abdel-Malek al-Houthi, citat de agenția Reuters, amenințând că ar putea fi lansate atacuri cu rachete și drone asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu.

UPDATE 17.00

Doi lideri ai organizației islamiste Hamas, inclusiv ministrul Economiei al Guvernului palestinian din Fâșia Gaza, au fost eliminați în ofensiva lansată de armata israeliană ca ripostă la atacurile teroriste asupra Israelului.

UPDATE 15.30

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că atacurile palestiniene și confruntările militare cu armata israeliană evidențiază ”eșecul” politicilor Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Kremlinul neagă orice implicare a Moscovei în amplificarea tensiunilor israelo-palestinene.

UPDATE 15.00: Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide

Totul a început cu o voce ameninţătoare care a ordonat sutelor de terorişti Hamas să treacă graniţa şi să lanseze un atac sângeros asupra Israelului, în urma căruia au fost masacraţi peste 900 de oameni până în prezent. Această voce sinistră, care le vorbea luptătorilor din Gaza, aparţinea şefului terorist cu un singur ochi, Mohammed Deif. În vârstă de 58 de ani, el a fost ani de zile un ghimpe în coasta Israelului, în ciuda mai multor tentative de asasinat, scrie The Daily Mail.

Această figură înfricoşătoare şi-a făcut loc în ierarhia Hamas şi a supravieţuit cumva a nu mai puţin de cinci tentative de asasinat, în urma cărora i-au fost amputate ambele picioare şi un braţ, iar soţia şi cei doi copii i-au fost ucişi.

Iniţial specialist în fabricarea de bombe, Deif a pus acum la cale un atac atent planificat şi sângeros asupra Israelului, care i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni. A ordonat militanţilor să folosească explozibili şi buldozere pentru a sparge gardurile care înconjoară Gaza şi pentru a lăsa astfel să treacă alte sute de luptători.

Deif s-a ridicat de jos. S-a născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis în 1965, când Gaza se afla sub control egiptean, dar a reuşit să urce în ierarhia Hamas. Capacitatea sa de a supravieţui nenumăratelor tentative de asasinat şi de a păcăli armata israeliană, ordonând în acelaşi timp masacrarea civililor şi a soldaţilor l-a transformat într-un fel de erou printre militanţii palestinieni.

„Chiar şi înainte de acest masacru, Deif era ca o personalitate sacră şi foarte respectat atât în cadrul Hamas, cât şi de către palestinieni”, a declarat pentru Financial Times Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Ultimul atac împotriva Israelului, de o amploare nemaiîntâlnită de 50 de ani, îl va transforma acum într-o figură de zeu în ochii tinerilor, a subliniat Abusada, conform News.ro.

„Este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ’, a declarat sâmbătă comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, anunţând începutul operaţiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas în care le-a cerut palestinienilor de pretutindeni să lupte.

De îndată ce vocea lui Deif a emis pe undele radio, luptătorii erau pregătiţi şi gata să lanseze atacul. Au aşteptat fremătând până când acesta a dat semnalul: „Date fiind crimele continue împotriva poporului nostru, dată fiind orgia ocupaţiei şi încălcarea legilor şi rezoluţiilor internaţionale şi dat fiind sprijinul american şi occidental, am decis să punem capăt la toate acestea. Pentru ca inamicul să înţeleagă că nu mai poate să se distreze fără a fi tras la răspundere”, a adăugat Deif.

În înregistrarea video, el a rămas în umbră, notează Daily Mail. Însă Deif este obişnuit să rămână în umbră. El a evitat încercările frustrate ale Israelului de a-l ucide timp de peste două decenii – deşi a rămas paralizat în urma tentativelor de asasinat.

Există doar două imagini cunoscute ale lui Deif. Una este o fotografie de identitate veche de 30 de ani, publicată de Israel. Chiar şi în Gaza, doar o mână de oameni l-ar recunoaşte.

Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide.
Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide.

Numele său de război, „Oaspetele” („Musafirul”), este o referire la practica luptătorilor palestinieni de a petrece fiecare noapte pe proprietatea unui alt simpatizant pentru a nu intra în vizorul serviciilor de informaţii israeliene.

Trecutul lui Deif este populat de atacuri cu bombă şi de uciderea a sute de civili nevinovaţi. În calitate de comandant al Brigăzilor Izzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, a ordonat atacuri teroriste, inclusiv atentate cu bombă asupra unor autobuze în Israel, care au ucis sute de persoane. Ca urmare, Deif, cunoscut şi sub numele de Abu Khaled, este de departe cea mai căutată ţintă a Israelului în Gaza.

Israelul a încercat să îl ucidă de cinci ori – în 2001, 2002, 2006, 2014 şi, cel mai recent, în mai 2021.  Deif a reuşit să scape nevătămat din ultimele lovituri aeriene – dar atacurile anterioare l-au lăsat fără un ochi, l-au costat ambele picioare şi o mână şi i-au ucis soţia şi cei doi copii.

Cu o figură ce probabil pare ameninţătoare, el este descris de cei care îl cunosc drept un om tăcut şi dârz, care nu este interesat de rivalităţile istorice din cadrul facţiunilor palestiniene. În schimb, el vrea să schimbe definitiv conflictul israeliano-arab, folosind violenţa la fiecare pas.

UPDATE 16: Noi imagini terifiante cu atacul teroriștilor Hamas

UPDATE 15: Forțele de Apărare Israelului au ucis mai mulți terorişti care se ascundeau pe o plajă israeliană, aflată lângă graniţă

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au identificat o celulă teroristă ascunsă pe plaja Zikim, lângă granița cu Fâșia Gaza în această dimineață.

Un elicopter de luptă a fost trimis la fața locului pentru a ataca celula.

IDF spune că teroriștii au fost uciși.

Armata publică imagini ale loviturii și afirmă că în prezent continuă să lovească ținte în Fâșia Gaza.


UPDATE 14: 1.500 de cadavre ale militanţilor Hamas au fost găsite pe teritoriul Israelului, potrivit armatei israeliene

Armata israeliană a declarat marţi că în jur de 1.500 de cadavre ale militanţilor Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian, după asaltul luptătorilor palestinieni care a început sâmbătă dimineaţa, relatează Associated Press.

Forţele armate israeliene au dat asigurări, marţi, că armata a recâştigat în mare parte controlul asupra sudului ţării şi a „restabilit controlul total” asupra frontierei în cea de-a patra zi de lupte, după un atac surpriză fără precedent al militanţilor din Gaza.

Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a trecut în Israel începând de luni seară, deşi infiltrările ar putea fi încă posibile.

Israelul a raportat anterior 900 de soldaţi şi civili ucişi, iar autorităţile palestiniene au raportat aproximativ 700 de morţi în Gaza şi Cisiordania, conform News.ro.

UPDATE 13: Ayatollahul Ali Khamenei neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului

Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă al Hamas asupra Israelului, reafirmând în acelaşi timp sprijinul Iranului pentru „Palestina”, relatează AFP şi Reuters.

Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul „a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii” după ofensiva mişcării palestiniene.

„Insist asupra termenului «ireparabil»”, a adăugat el.

La fel ca oficialii iranieni luni, ayatollahul Khamenei a respins acuzaţiile de implicare iraniană în pregătirea atacului Hamas, o mişcare pe care Teheranul o apără deschis de mulţi ani, chiar dacă relaţiile lor au avut suişuri şi coborâşuri.

„Susţinătorii regimului sionist şi alţii au făcut să circule zvonuri în ultimele două, trei zile, inclusiv că Iranul islamic se află în spatele acestei acţiuni. Ele sunt false”, a declarat el, citat de Agerpres.

Sursa foto: https://upload.wikimedia.org

UPDATE 12: 56 de pelerini din Craiova, blocați pe aeroportul din Tel Aviv, au ajuns cu bine acasă. „A fost groaznic! S-a bombardat la 50 de metri distanță”

Cei 56 de pelerini din Craiova, care plecaseră să viziteze Ierusalimul, au ajuns marți acasă. Au ajuns în noaptea de luni spre marți pe aeroportul Otopeni, iar apoi au fost aduși acasă cu autocarul. Ei plecaseră în urma cu o săptămână în Israel în pelerinaj și au fost blocați din cauza războiului provocat de Hamas.

FOTO: 56 de pelerini din Craiova, blocați pe aeroportul din Tel Aviv, au ajuns cu bine acasă.
FOTO: 56 de pelerini din Craiova, blocați pe aeroportul din Tel Aviv, au ajuns cu bine acasă.

UPDATE 11: VIDEO EXCLUSIV | Israelul este în război. Ce spune un jurnalist român stabilit în Tel Aviv despre bombardamentele Hamas: Au căzut chiar lângă mine

UPDATE 10: H. D. Hartmann, despre atacul Hamas asupra Israelului: „Știau că se pregătește ceva. Ținta a fost Bibi Netanyahu”

H. D. Hartmann, analist politic, profiler și jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre momentul în care gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac devastator asupra Israelului. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

UPDATE 9: UEFA a amânat AMBELE meciuri ale Israelului din grupa României pentru Euro 2024!

Israel – Elveția, programat joi, nu va mai avea loc. Dar UEFA urmează să reprogrameze un alt meci din grupa României de calificare la EURO 2024: Kosovo – Israel de duminică seara.

Forul european va amâna și partida Kosovo – Israel, din 15 octombrie, potrivit GSP, iar șansele ca nici Israel – România să nu se dispute la data stabilită inițial, 18 noiembrie, sunt foarte ridicate în acest moment.

UPDATE 8: EXCLUSIV| Măcelul din Israel redeschide „blestemul” războaielor prelungite. Analist politică externă: „Fără precedent! Hamas face jocurile altcuiva”

Iulian Chifu, analist de politică externă și președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București – a făcut pentru Gândul o analiză a celor trei zile de război în Israel. Acesta susține că, în lumina desfășurării evenimentelor, Hamasul face jocurile altcuiva, în condițiile în care știa foarte bine că nu are cum să ducă un asemenea război și că nu poate ocupa Israelul.

UPDATE 7: Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă

Pe fondul războiului reaprins de teroriștii Hamas care au atacat și ucis peste 1.000 de oameni și au rănit alte peste 2.000 în Israel, readucem în fața opiniei publice ororile trăite de comunitatea evreiască în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

UPDATE 6: Ministerul român de Externe anunță că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, în noaptea de luni spre marţi, cu curse Tarom şi ale unor companii private.

(Mai multe informații despre acest subiect puteți citi aici…)

UPDATE 5: Orice negocieri sunt deocamdată excluse

Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile.

UPDATE 4: CTP, despre războiul din Israel: „Gaza este un BOLNAV uriaș, hrănit și ventilat artificial de evrei”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că atacul Hamas asupra Israelului reprezintă „un act masiv de terorism ucigaș, dar unul și mai mare de terorism sinucigaș”.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, CTP spune că atacul Hamas asupra Israelului înseamnă, de fapt, „să-ți condamni propriii conaționali”.

„Ce e în spatele și ce e în fața măcelăriei Hamas

Atacul Hamas asupra Israelului este un act masiv de terorism ucigaș, dar unul și mai mare de terorism sinucigaș.

În spatele măcelăririi și răpirii civililor, tineri, femei și copii, atât israelieni, cât și turiști din SUA și Europa, pot fi Iranul – nemulțumit de cursul spre normalizare al relațiilor Israelului cu țările arabe, în primul rând Arabia Saudită – și Rusia: un alt focar de conflict sângeros reduce presiunea asupra războiului dus de Putin împotriva Ucrainei cu metode similare, omorârea țintită a civililor. Dar Iran și Rusia sunt departe în spate. În fața acestor atrocități dincolo de uman, și aproape, se află palestinienii din suprapopulata Fâșie Gaza.

UPDATE 3: Rusia ar fi furnizat teroriștilor Hamas ARME occidentale, capturate în timpul conflictelor din Ucraina, spun serviciile secrete ucrainene

Rusia ar fi furnizat teroriștilor Hamas arme occidentale, capturate în timpul conflictelor din Ucraina, transmit serviciile secrete ucrainene. Informațiile venite de la Kiev spun că acest lucru ar face parte din planul Kremlinului de a influența atitudinea aliaților Ucrainei și a perturba furnizarea de armament din partea Occidentului.

Conform declarațiilor Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Rusia nu vizează direct Ucraina, ci utilizează atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului ca pretext pentru o provocare mai amplă îndreptată împotriva Ucrainei.

Agențiile de informații ucrainene susțin că serviciile secrete ruse au deja în posesie arme fabricate în SUA și UE, capturate în timpul conflictelor ucrainene. Următorul pas al strategiei rusești ar putea implica acuzații nefondate împotriva armatei ucrainene privind presupusa vânzare regulată de arme teroriștilor. (Citește mai multe informații aici…)

UPDATE 2: ANALIZĂ | Cercetătorul Ivan U. Klyszcz (ICDS): ”Ce carte joacă Rusia lui Putin în conflictul israeliano-palestinian?”

UPDATE 1: EXCLUSIV | Anunțul de ultimă oră făcut de un celebru militant palestinian, trimis în România de Yasser Arafat: „Voi continua să lupt!”

Armata israeliană a lovit peste 200 de ţinte în Gaza în cursul nopţii

Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza, relatează The Guardian.

„În ultimele ore, avioanele şi navele de război ale forţelor de apărare au atacat numeroase ţinte ale organizaţiilor teroriste din întreaga Fâşie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în toată zona cartierului Rimal şi Khan Yunis în timpul nopţii”, a precizat armata într-o postare pe X însoţită de un videoclip care arată clădiri distruse.

Loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav 5.330, a anunţat marţi dimineaţă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, scrie News.ro.

Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane, mai spune ONU.

Pe de altă parte, Israelul a recâştigat controlul asupra gardului de la frontiera cu Gaza, unde atacatorii palestinieni din Hamas care au efectuat o incursiune în masă în weekend au făcut mai multe breşe, iar armata israeliană plantează mine în părţile în care zidul a fost dărâmat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei. Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că nu au existat noi infiltrări din Gaza începând de luni.

Sursa foto: Profimedia

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice