VIDEO EXCLUSIV | Israelul este în război. Ce spune un jurnalist român stabilit în Tel Aviv despre bombardamentele Hamas: Au căzut chiar lângă mine

Publicat: 10/10/2023, 11:57
Actualizat: 10/10/2023, 11:58

Bombardamentele continuă de ambele părți beligerante, iar sirenele răsună în mai multe orașe din Israel, dar și în Fâșia Gaza, după ce ultimele informații arată că în noaptea de luni spre marți, armata israeliană (IDF) a lovit peste 200 de ținte în Gaza. În acest context, al războiului, după cum spunea premierul Benjamin (Bibi) Netanyahu, Gândul a discutat cu jurnalistul român stabilit în Tel Aviv, Mario Nando Varga, pentru a afla intensitatea schimbului de focuri chiar de la fața locului. 

Răspunsul Israelului la atacul multiplu fără precedent al palestinienilor înarmați din Fâșia Gaza va „schimba Orientul Mijlociu”, a declarat luni prim-ministrul Benjamin Netanyahu, titrează agenția Reuters. În acest context, Guvernul israelian a intrat într-o ședință specială, iar premierul israelian a anunțat că „Israelul este în stare război”. Pentru a afla cum a decurs firul evenimentelor, Gândul a discutat cu Mario Nando Varga, jurnalist român stabilit la Tel Aviv.

După efectul surpriză care a zguduit Israelul de sâmbătă, când varurile de teroriști au pătruns în teritoriul israelian, iar valul de rachete a lovit nu numai sudul, ci și centrul Israelului, inclusiv orașul Tel Aviv, Guvernul israelian a tăcut o secundă, n-a fost o reacție imediată. A luat ceva timp până au decis să intre într-o ședință specială, spune Nando Varga.

Pe lângă șocul scontat și surprinderea atacului, Varga relatează că armata (IDF) dar și Guvernul condus de Bibi Netanyahu au oferit mai multe comunicate de presă, în funcție de evoluția situației din teren.

„Comunicatele de presă au mers la sistemul Israelul este pregătit (…). Israelul este pregătit pentru a intra în stare de război. Imediat după scurt timp, un nou comunicat Israelul este în stare de urgență. S-a impus stare de urgență în sudul țării, în zona graniței cu Fâșia Gaza, dar și în centru, în Tel Aviv și orașele din zonă până când s-a anunțat Israelul este pregătit pentru acțiune. A urmat imediat apoi un comunicat al premierului Benjamin Netanyahu care a spus clar domnilor, nu este vorba de o operațiune, suntem în război. Este vorba de război!”, relatează jurnalistul intervievat de Gândul.

Recent, armata israeliană, cunoscută și ca „Tzahal” a anunțat că a preluat controlul total al graniței dintre Israel și Fâșia Gaza. Luptele continuă, iar pe zi ce trece numărul morților crește. IDF-ul descoperă noi cadavre odată ce își recuperează din teritoriile ocupate de Hamas. Presa internațională relatează că gruparea terorista Hamas, a trimis spre Israel în jur de 5.000 de rachete, iar tirul continuă.

Nando Varga explică că unele dintre aceste rachete au căzut și la Tel Aviv, foarte aproape de locuința sa, iar sirenele au răsunat toată seara, semn al unor atacuri în valuri ale teroriștilor din Hamas.

„Rachetele au continuat cadă și sâmbătă și duminică în zone în Tel Aviv, chiar alături de mine, lângă mine, în zona în care stau, lăsând deoparte sirenele care erau enorm de lungi ca durată, ceea ce însemna atacurile, valul de rachete era foarte mare. (…) Deci sirenele au sunat până în secunda când s-a terminat atacul respectiv”, ne explică Nando Varga, despre atacurile cu rachete din Tel Aviv.

Acesta adaugă că după ce IDF-ul a atacat un turn din Gaza, acolo unde erau sediile Hamas și redacțiile agențiilor de știri parlestiniene, încă un val de 150 de rachete s-a abătut asupra Tel Avivului. Varga explică că atacurile cele mai puternice au venit în partea de sud a Israelului, aproape de granița cu Gaza, în orașele Așdot și Așkelon. Chiar sistemul antirachetă Iron Dome nu a mai putut face față valului de rachete trase de Hamas.

„În primul atac de sâmbătă a fost lovită cel puțin o casă în Tel Aviv. Începând cu sâmbătă spre seară, duminică spre seară, au încetat atacurile cu rachete asupra Tel Avivului și zonei centrale, dar în sud și în special în Așkelon, Așdot, aceste două orașe au fost pur și simplu mai departe ținte ale atacurilor. Ultimul atac puternic în Tel Aviv a avut loc în cred că duminică spre seară, când după ce începuse atacul puternic armatei israeliene în Fâșia Gaza (…) atacurile aeriene au distrus forțele israeliene, un turn, un turn foarte central din Gaza. Și acolo erau nu numai sediile Hamas, era și sediile agențiilor de știri palestiniene. Drept reacție, 150 de rachete au fost lansate numai asupra Teravivului în acea seară. O clădire a fost a luat foc, nu au fost victime, dar panica este”, adaugă jurnalistul român aflat la Tel Aviv.

Varga: „Atunci când a fost format, Guvernul lui Bibi Netanyahu a fost cel mai extremist de dreapta și pro-religios Guvern din istoria Israelului”

Întrebat și despre eventualitatea formării unui Guvern, având în vedere situația specială în care se află Israelul, Nando Varga atrage atenția asupra unor derapaje ale unora dintre miniștrii, reprezentanți ai unor partide extremiste și pro-religioase, care au amenințat cu exterminarea palestinienilor.

„Bibi Netanyahu întotdeauna a fost în conflict cu o parte din membrii guvernului său de miniștrii pe care i-a adus, pe care i-a băgat efectiv în Guvern în disperare de cauză de a deveni prim-ministru. Este vorba de două partide extremiste, foarte extremiste și în momentul în care acești liderii ai acestor două partide, miniștri fiind, fac afirmații de genul unuia dintre ei, care la Paris a anunțat palestinienii nu există, Palestina nu există. Ok, Palestina nu există ca stat, dar nu poți spune palestinienii nu există. Deci nu poți face ca ministru această afirmație la nivel internațional. Deci nu poți face ca ministru a unui stat o asemenea afirmație la nivel internațional, iar celălalt înainte de a fi ales, de a se forma guvernul, cu pistolul în mână la o întâlnire spune „vom ucide teroriști palestinieni, iar niște chestii care nu pot fi (…), acești oameni au fost atrași de Bibi Netanyahu în Guvernul său care a devenit atunci când a fost format cel mai extremist de dreapta și pro-religios Guvern din istoria Israelului”, adaugă Varga.

Varga spune că se poartă discuții între Benjamin Netanyahu și opoziție, în vederea formării unui „Guvern de urgență”, numai cu condiția ca cei doi miniștrii extremiști să dispară din Guvern.

„În actuala situație, într-adevăr se poartă discuții, s-au purtat discuții de formarea unui Guvern de urgență pentru rezolvarea situației. Discuțiile există, numai  aici este marea problemă. Ca o ultimă știre, într-adevăr, opoziția a venit cu propunerea sunt de acord, fiindcă s-a spus la început și opoziția a spus clar la început, domnule, actuala situație nu mai există o poziție, coaliție, suntem toți uniți ca salvăm țara. Numai ei au spus suntem gata formăm un Guvern de urgență, cum vrei să-l numim, cu o singură condiție cei doi miniștri dispară. De data aceasta nevoie de o mână de fier, trebuie acționat foarte puternic, deoarece dacă se continuă situația și din nou se iese din Gaza la mijlocul lucrului, așa cum s-a făcut în orice operațiune, s-a intrat, s-a dus și pe urmă imediat nu s-a intrat efectiv pe teren. Deci fiindcă ne este teamă de faptul că se vor pierde viețile tinerilor și ostașilor”, conchide jurnalistul Mario Nando Varga.

Având în vedere situația în dinamică, precizăm că interviul cu jurnalistul Nando Varga a fost luat în data de 9 septemrbie 2023.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Anunțul de ultimă oră făcut de un celebru militant palestinian, trimis în România de Yasser Arafat: „Voi continua să lupt!”

EXCLUSIV| Zelenski, mesaje-cheie pentru România? Vizita președintelui ucrainean, comentată de un analist: „Categoric, are o încărcătură simbolică!”

VIDEO | Volodimir Zelenski a ajuns în România. Liderul ucrainean va fi primit de președintele Klaus Iohannis

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul