Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă

Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 10/10/2023, 09:49

Pe fondul războiului reaprins de teroriștii Hamas care au atacat și ucis peste 1.000 de oameni și au rănit alte peste 2.000 în Israel, readucem în fața opiniei publice ororile trăite de comunitatea evreiască în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

Tristul fapt este că numărul evreilor din România a cunoscut o scădere semnificativă, mai ales începând cu anii ’30. Astăzi, întrebarea „Câți evrei mai sunt în România?” capătă o relevanță mai mare ca niciodată.

Istoria acestei comunități este marcată de momente critice și dificile, multe dintre ele fiind consemnate în documente istorice și în Cartea Sfântă.

Primele comunități evreiești au apărut în teritoriile actuale ale României în perioada Regatelor Valahiei și Moldovei. Evrei din Cnezatul polonez și Imperiul Otoman s-au așezat aici, contribuind la dezvoltarea comercială a regiunii.

Seferzii, evreii expulzați din Peninsula Iberică, au ajuns și ei în Europa de Est, stabilindu-se în teritoriile otomane și apoi în zonele actuale ale României.

În ciuda contribuției semnificative a sefarzilor, comunitățile ashkenazice au avut, de asemenea, un rol important în această evoluție. În secolele XVI-XVII, sefarzii au migrat în Europa de Est, venind din Balcani și alte regiuni ale Imperiului Otoman.

Orașele din România în care s-au extins comunitățile evreiești

Populația evreiască a cunoscut o creștere semnificativă în Moldova în urma revoltei Khmel’nyts’kyi din 1648 din Ucraina. Comunitățile au continuat să se extindă în secolele următoare, în orașe precum Iași, Suceava, Botoșani, Siret, Bacău și Focșani.

Moldova a găzduit aproximativ 19.000 de evrei în 1820, reprezentând 8% din populația totală. Până în 1859, populația evreiască a ajuns la aproximativ 125.000 în Moldova și la 9.300 în Muntenia.

În 1878, numărul total de evrei înregistrat a fost de 218.304, iar în 1899, aceștia au ajuns la 269.015, reprezentând 4,5% din populația totală.

America, „țara făgăduinței” pentru evreii din România

Cu toate acestea, acest procent a scăzut în următorul deceniu din cauza emigrării masive în America. Până în ajunul Primului Război Mondial, numărul evreilor în România era de aproximativ 70.000.

Cu toate că evreii au contribuit semnificativ la economia locală și au dezvoltat bresle profesionale, ei au fost supuși discriminării și restricțiilor în perioada secolului al XIX-lea. Emanciparea civilă a fost acordată doar selectiv, iar evreii au fost lăsați la mila autorităților locale corupte și abuzive.

La începutul secolului al XIX-lea, evreii reprezentau aproximativ 21% din populația României, majoritatea fiind comercianți. Cu toate acestea, ei nu au beneficiat de drepturi civile și au fost supuși unor discriminări administrative.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, evreii au avut contribuții semnificative în diverse domenii precum industria, medicina și finanțele. De asemenea, ei au fondat bănci de succes, contribuind la dezvoltarea economică a țării.

Până în anii ’30, numărul evreilor în România a crescut, atingând un procent de 4,2% din populația totală. Peste 80% dintre aceștia locuiau în marile orașe, unde au avut un impact semnificativ asupra economiei locale.

Câție evrei mai sunt astăzi în România?

Conform liderilor comunităților evreiești din România în anul 2023, numărul de membri înregistrați se situează în prezent la aproximativ 4.000 de persoane. Această cifră este în continuă scădere, având în vedere că majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă, iar tineretul a ales să emigreze în Israel sau în alte state occidentale.

Potrivit președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, „După ultimul recensământ al populaţiei, evreii înregistraţi au fost mai puţin de 4.000. După datele noastre statistice, ale Federaţiei, suntem cam dublu, (…) pentru că familiile de evrei de astăzi nu mai sunt familiile tradiţionale din trecut. Sunt foarte multe familii mixte.

Avem un număr important de oameni care au rădăcini evreieşti (…). Comunitatea evreilor din România s-a împuţinat teribil, teribil. (…) Sunt oameni puţini, dar sunt mai ales exemple de moralitate (…).

Suntem puţini, dar activităţile noastre sunt foarte diversificate în a păstra memoria şi ceea ce a fost contribuţia evreilor din România la dezvoltarea României şi nu numai a României”, potrivit playtech.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto