Război Israel-Hamas: Hamas a dat un răspuns într-un spirit POZITIV cu privire la planul de încetare a focului / Israelul analizează răspunsul

Război Israel-Hamas: Hamas a dat un răspuns într-un spirit POZITIV cu privire la planul de încetare a focului / Israelul analizează răspunsul
LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 07/02/2024, 07:27
Actualizat: 07/02/2024, 08:37
10:16

Canada sancţionează lideri ai Hamas

Canada a impus marţi sancţiuni împotriva a 11 lideri şi susţinători ai Hamas care, potrivit Ottawa, se află în spatele atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene comis în Israel pe 7 octombrie, informează AFP.

Aceste sancţiuni, care constau într-o îngheţare a activelor şi o interdicţie de călătorie în Canada, vin la două săptămâni după un anunţ similar din partea Regatului Unit şi a SUA împotriva unor finanţatori ai Hamas.

Sancţiunile canadiene îl vizează în special pe liderul Hamas Yahya Sinwar, presupusul creier al atacului din 7 octombrie, liderul militar Mohammed Deif şi un înalt oficial al Jihadului Islamic Palestinian, Akram al-Ajouri, informează Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Ottawa precizează că aceste persoane sunt vizate din cauza rolului lor în cadrul Hamas sau a participării „la planificarea, finanţarea şi executarea atacurilor teroriste din 7 octombrie împotriva Israelului”.

09:01

Arabia Saudită: Nu vor exista relaţii diplomatice cu Israelul fără un stat palestinian independent

Arabia Saudită a comunicat Statelor Unite că nu vor exista relaţii diplomatice cu Israelul decât dacă un stat palestinian independent este recunoscut în graniţele din 1967 cu Ierusalimul de Est, iar agresiunea israeliană asupra Fâşiei Gaza încetează, conform unei declaraţii făcute miercuri de Ministerul saudit de Externe, informează Reuters.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că administraţia Biden a primit reacţii pozitive, conform cărora Arabia Saudită şi Israelul sunt dispuse să continue discuţiile despre normalizarea relaţiilor bilaterale, transmite Agerpres.

Regatul saudit a emis această declaraţie pentru a-şi afirma poziţia fermă faţă de Washington cu privire la problema palestiniană, în lumina comentariilor atribuite lui Kirby, a precizat ministerul.

Ideea ca Israelul şi Arabia Saudită să îşi consolideze în mod oficial legăturile este în discuţie de când saudiţii au consimţit tacit ca vecinii din Golf, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, să stabilească legături cu Israelul, în 2020.

Arabia Saudită a îngheţat planurile susţinute de SUA vizând normalizarea legăturilor cu Israelul, au declarat pentru Reuters surse familiare cu viziunea conducerii de la Riad în octombrie 2023, pe măsură ce războiul dintre gruparea militantă palestiniană Hamas şi forţele israeliene a escaladat.

08:05

Cinci morţi, inclusiv civili, în atacuri israeliene asupra Siriei

Loviturile israeliene în regiunea Homs din centrul Siriei s-au soldat cu cinci morţi, dintre care trei civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Ministerul sirian al Apărării citând un număr nespecificat de civili ucişi sau răniţi, transmite AFP.

Cinci persoane au fost ucise, inclusiv trei civili – un bărbat, un copil şi o femeie -, iar alte şapte au fost rănite în loviturile israeliene asupra cartierului Hamra din oraşului Homs, a declarat pentru AFP, la Beirut, directorul OSDH, Rami Abdel Rahman, titrează Agerpres.

Ministerul sirian al Apărării a indicat că „inamicul israelian a efectuat lovituri aeriene din regiunea de la nord de Tripoli (Liban), vizând mai multe ţinte în oraşul Homs şi împrejurimile acestuia (…) ucigând şi rănind mai mulţi civili.

Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini în care salvatorii sapă printre dărâmăturile a ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită şi transportă o persoană pe o targă.

07:03

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în Israel, parte a turneului său în Orientul Mijlociu

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a sosit marţi seara târziu în Israel, într-un moment în care autorităţile locale examinează răspunsul Hamas la un armistiţiu propus, ce prevede inclusiv eliberarea de ostatici, după patru luni de război care a făcut numeroase victime, transmite AFP.

Marţi, secretarul de stat american a vizitat Egiptul, apoi Qatarul, două ţări ce mediază în acest conflict, alături de Statele Unite, înainte de a ateriza în Israel, unde urmează să se întâlnească miercuri cu înalţi oficiali, notează Agerpres.

La Doha, alături de secretarul de stat american, prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, s-a declarat „optimist” şi a spus că a primit un răspuns de la Hamas cu privire la cadrul general al acordului privind ostaticii. „Acest răspuns conţine câteva comentarii, dar este, în general, pozitiv”, a apreciat oficialul qatarez.

Hamas a dat un răspuns într-un spirit pozitiv cu privire la planul de încetare a focului / Israelul analizează răspunsul

Hamas a transmis un răspuns la propunerea privind reînnoirea încetării focului în Fâşia Gaza, a declarat marţi premierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, informează dpa.

„Am primit un răspuns de la Hamas, are mai multe observaţii, dar în general este un răspuns pozitiv”, a declarat, la Doha, oficialul qatarez el într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi seară răspunsul Hamas a fost transmis de că Qatarul Mossad-ului, serviciului israelian de informaţii externe.

„Detaliile sale vor fi analizate amănunţit de oficialii implicaţi în negocieri”, se arată într-un comunicat, citat de Agerpres.

Propunerea mediatorilor este un acord-cadru în mai multe etape

Într-o conferinţă de presă la Doha, secretarul de stat Antony Blinken a făcut următoarea declaraţie:„Mai este mult de făcut. Dar continuăm să credem că un acord este posibil şi într-adevăr esenţial”. El a spus că va discuta miercuri propunerea şi răspunsul Hamas cu guvernul israelian.

Blinken a mai pus că cea mai bună modalitate de a obţine „o perioadă de calm” este să se ajungă la un acord cu privire la ostatici şi pe asta se concentrează Statele Unite, împreună cu Qatar şi Egipt.

Într-o declaraţie pe canalul său Telegram, Hamas a confirmat că a transmis răspunsul său Qatarului şi Egiptului şi că a tratat propunerea „într-un spirit pozitiv”. Cu toate acestea, acordul trebuie să conducă la o încetare a focului deplină şi cuprinzătoare, la încetarea blocadei Fâşiei Gaza, la reconstrucţia zonei de coastă devastate de război şi la eliberarea completă a prizonierilor palestinieni, a adăugat Hamas.

Potrivit informaţiilor apărute în media, propunerea mediatorilor este un acord-cadru în mai multe etape, ce prevede o încetare a focului mai lungă, dar lasă deschise câteva detalii importante. În prima fază, Hamas urmează să elibereze 36 de femei, bărbaţi în vârstă şi ostatici răniţi. În timpul încetării focului, Israelul şi Hamas vor continua apoi să negocieze prin mediatori pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas. Acordul propus lasă fără răspuns detalii importante, ce vor fi clarificate în cursul negocierilor ulterioare. De exemplu, nu a fost încă negociat numărul prizonierilor palestinieni ce ar urma să fie eliberaţi de către Israel.

Autoritatea sanitară controlată de Hamas a declarat marţi că 107 palestinieni au fost ucişi şi 140 au fost răniţi în decurs de 24 de ore în atacurile armatei israeliene în Fâşia Gaza.

Astfel, s-a ajuns la un bilanţ de cel puţin 27.585 de persoane ucise de la începutul războiului. Aproape alte 67.000 de persoane au fost rănite.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol