Războiul din Siria ar putea dura alți zece ani

Publicat: 07 03. 2014, 09:58
Actualizat: 11 06. 2014, 10:31

Assad a ales în mod deliberat o „strategie machiavelică” de a nu face nimic în timp ce apar grupări de opozanți extremiste precum al-Nusra și Statul islamic în Irak și Levant (SIIL), care părăsesc calea opoziției moderate.

„Acum este clar că înlăturarea lui Assad nu mai este la fel de inevitabilă precum credeau numeroși specialiști în urmă cu un an”, a subliniat analistul Daveed Gartenstein-Ross.

„Scenariul cel mai probabil este cel potrivit căruia serviciile de informații americane prevăd acum că războiul va continua alți zece ani, poate chiar mai mult”, a adăugat el în fața unei comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.

Discuțiile de la Geneva privind un acord de pace, inițiate de Washington și Moscova, au eșuat la sfârșitul lui februarie, în timp ce Assad și-a consolidat puterea nu numai grație armelor și banilor de la Rusia și Iran, ci și grație „voinței insolente” de a nu interveni împotriva mișcărilor extremiste, potrivit acestui expert.

„Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiștii (din cadrul opoziției) a descurajat țările occidentale de a o mai sprijini”, a explicat Gartenstein-Ross, de la Fundația de apărare a democrației.

La 15 martie se vor împlini trei ani de la începerea acestui conflict. Războiul s-a soldat de atunci cu 140.000 de morți, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din țară, iar 6,5 milioane s-au deplasat în interiorul Siriei.

În opinia lui Gartenstein-Ross, politica Washingtonului, care s-a ferit permanent de a livra armament greu rebelilor acordând însă sprijin umanitar, este „confuză” și îi lipsește „dorința de a pune capăt războiului”.