Războiul din Ucraina produce scene greu de închipuit: „Câinii mâncau cadavre”

Publicat: 11 03. 2015, 13:11
Actualizat: 11 03. 2015, 16:00

This browser does not support the video element.

„Erau atât de multe cadavre”, a declarat Natalia Maslova, care a asistat la devastarea localității zi de zi. „Câinii mâncau din ele. Mâini, picioare, capete… Pentru că era imposibil să fie luate de acolo”, a adăugat ea.

Înțelegerile de la Minsk, prin care s-a ajuns la armistiții în septembrie și la mijlocul lui februarie în estul Ucrainei, nu au oprit luptele aprige de la Debalțeve.

Orașul, situat pe o cale ferată care asigură legătura între cele două orașe-fiefuri separatiste Donețk și Lugansk, a fost timp de mai multe săptămâni epicentrul unor atacuri și bombardamente între forțele naționale și cele rebele proruse.

Localitatea a fost capturată până la urmă de către insurgenți, către sfârșitul lui februarie, după aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a armistițiului.

„Am supraviețuit”, a declarat Nadejda Ignatenco, o locuitoare din oraș. „Îmi este imposibil să descriu ce-am trăit. La început, când încă mă mai puteam ascunde în pivniță, stăteam acolo și tremuram de frică. Iar bombele continuau să cadă”, a spus ea.

Debalțeve se află acum în ruină, după ce majoritatea caselor a fost distrusă de bombardamente. Sute de oameni stau la coadă la un magazin rămas în picioare, unde li se dă o pâine de persoană.

Un spital s-a redeschis de o săptămână, dar nu are apă sau încălzire centrală. Pacienții sunt în special bătrâni, care au făcut mai ales bronșite din cauză că s-au refugiat în frig și umezeală.

Însă mulți civili nu au supraviețuit luptelor crâncene.

Orașul avea înainte de război aproximativ 25.000 de locuitori. În prezent, în localitate s-ar mai afla între 5.000 și 8.000 de oameni.

Lupta pentru Debalțeve este unul dintre cele mai negre capitole ale războiului din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morți.

Iar în timp ce lucrurile par că s-au mai calmat în ultima periadă, un luptător rebel, cunoscut doar ca „Cernîi” (Negru), sugerează că situația nu va rămâne așa pentru mult timp.

„Este deja al treilea armistițiu pentru mine”, a declarat el. „Iar toate se termină la fel: consolidarea pozițiilor și acumularea forțelor”.