Reacția MAE după ce Comisia de la Veneția s-a declarat „șocată” de situația Curții Constituționale a României

Publicat: 07 08. 2012, 19:31
Actualizat: 29 07. 2014, 23:25

Ministerul Afacerilor Externe „a luat notă cu preocupare” de conținutul declarației președintelui Comisiei de la Veneția, care s-a declarat astăzi „șocat” de presiunile la care sunt supuși membrii Curții Constituționale a României, se arată într-un comunicat al diplomației române.

„MAE împărtășește pe deplin poziția exprimată de Președintele Comisiei de la Veneția, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanțe, fie ea constituțională sau ordinară, în scopul influențării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă”, transmite Ministerul de Externe.

MAE a dat asigurări că Guvernul român nu face „niciun fel de excepție de la respectarea cu strictețe a principiului constituțional fundamental al statului de drept care este independența justiției sau independența contenciosului constituțional”.

„Totodată, MAE consideră că este extrem de important – așa  cum arată și Președintele Comisiei de la Veneția în declarația sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor. În cazul, absolut regretabil, al unor amenințări împotriva integrității judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict și ferm prevederile legale corespunzătoare”, se mai arată în comunicatul MAE.

Diplomația română a mai informat că a dat instrucțiuni Reprezentanței Permanente a țării noastre de la Strasbourg să contacteze de urgență secretariatul Comisiei de la Veneția „pentru comunicarea exactă a informațiilor care au determinat declarația Președintelui Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel încât autoritățile române competente să fie în măsură să ia măsurile legale care se impun”.

„Fac apel la toate autoritățile și partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la exercitarea de presiuni”, a scris marți președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. La scurt timp după declarația lui Buquicchio, comisarul european pentru Justiție Viviane Reding a declarat pe Twitter că este de acord cu mesajul Comisiei.

Potrivit surselor gândul, judecătorii CCR au informat luni Comisia de la Veneția și Comisia Europeană despre noile presiuni la care este supusă această instanță.

Buquicchio s-a declarat „surprins și chiar șocat că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului Europei și al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneția, pentru a-i proteja independența”.

Comisia de la Veneția este un organism consultativ al Consiliului Europei, creat în 1990 pentru problemele de drept constituțional. Din componența sa fac parte experți independenți din domeniul dreptului constituțional.