Reacția reprezentanților ONU când au văzut o înregistrare video cu un atac chimic în Siria

Publicat: 17 04. 2015, 13:47

Copiii, cu vârste de unu, doi și trei ani, părinții și bunica lor au fost uciși într-un atac la 16 martie în localitatea Sarmin din provincia nord-vestică Idlib, a declarat doctorul Mohamed Tennari, directorul spitalului în care a fost dusă familia.

Guvernul și forțele de opoziție din Siria au negat folosirea bombelor cu clor, despre care Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice susține că au fost lansate din elicoptere. Forțele aeriene siriene sunt singura parte din conflict care dispune de elicoptere.

Tennari, doctorul Zaher Sahloul, președintele Societății medicale siriano-americane, și Qusai Zakarya, un supraviețuitor al atacului cu gaz sarin din Ghouta, în apropiere de Damasc, în august 2013, au luat cuvântul în cadrul reuniunii informale organizate de Statele Unite.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat că a fost „o întâlnire extrem de neobișnuită și foarte emoționantă”. „Dacă au fost ochi neînlăcrimați în sală, eu nu i-am văzut”, a spus ea. Alți câțiva participanți au declarat că multe persoane au plâns.

„Cei responsabili de atacuri trebuie trași la răspundere”, le-a spus Power reporterilor.

„Dacă nu acționăm, alții vor crede că pot face astfel de lucruri fără să fie pedepsiți și ar fi un rezultat deplorabil”, a declarat ambasadorul Noii Zeelande la ONU, Jim McLay.

Consiliul de Securitate a eșuat anul trecut în a deferi războiul civil din Siria, care a intrat în cel de-al cincilea an, Curții Penale Internaționale pentru posibila urmărire a crimelor de război și crimelor împotriva umanității. Rusia, susținută de China, a votat împotriva acestei propuneri.

Atacul de la Sarmin a avut loc la zece zile după ce cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat folosirea armelor cu clor în Siria și au amenințat să ia atitudine dacă acestea vor mai fi folosite.

Clorul nu este o substanță interzisă, dar folosirea lui ca armă este interzisă de Convenția privind armele chimice din 1997, la care Siria a aderat în 2013.