Reacția Rusiei după declarațiile de război pe axa Washington-Phenian. De ce vrede Kremlinul că SUA nu vor ataca Coreea de Nord

Publicat: 24 09. 2017, 19:00
Actualizat: 29 03. 2019, 10:35

„În privința Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, întrucât nu doar suspectează, ci știu cu certitudine că Phenianul are arme nucleare. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reiterat în mai multe rânduri că este imposibil să ne gândim că Statele Unite sau oricine altcineva pot avea informații certe în proporție de sută la sută despre absolut toate instalațiile militare nucleare”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului rus NTV.

„Nu încerc să protejez Coreea de Nord, spun pur și simplu că practic toată lumea este de acord cu această evaluare”, a explicat Serghei Lavrov, potrivit agenției de știri Tass.

Șeful diplomației ruse a precizat că această logică a fost împărtășită de aproape toți omologii săi prezenți la reuniunea Adunării Generale ONU. În același timp, Lavrov a subliniat că Statele Unite ar trebui să fi tras învățăminte în urma intervenției militare în Irak.

„Sper că Washingtonul va avea această logică. Altfel, situația va degenera și vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovați din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur că și Japonia, Rusia și China sunt foarte aproape de acea zonă”, a subliniat Lavrov.

Sâmbătă, Serghei Lavrov a lansat un apel la calm în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord, îndemnând „mințile înfierbântate” să înceteze „abordarea copiilor de grădiniță”, după insultele între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun” vineri, după ce liderul nord-coreean a afirmat că președintele SUA este „senil” și „deranjat mental”. Anterior, Donald Trump avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va amenința Statele Unite sau aliați ai acestei țări.

Bombardiere americane s-au apropiat, sâmbătă, de coastele de est ale Coreei de Nord, într-o demonstrație de forță a Administrației Donald Trump. „Manevra are rolul de a demonstra că președintele Donald Trump are o gamă largă de opțiuni militare, pentru a învinge orice amenințare”, a declarat sâmbătă seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

În replică, Phenianul a transmis sâmbătă că atacarea coastelor SUA cu rachete este inevitabilă, după ce „Domnul Președinte Malefic” Donald Trump l-a numit pe liderul nord-coreean „omul-rachetă”, continuând astfel retorica agresivă referitoare la armele nucleare și la programul balistic. La câteva ore de la declarațiile ministrului nord-coreean de Externe, Donald Trump a transmis o replică pe Twitter, arătând că a auzit ce a avut de spus oficialul de la Phenian și că, dacă aceștia continuă să fie „ecoul” lui Kim Jong-Un, „nu vor mai fi mult prin preajmă”.

În replică, regimul Kim Yong-Un a avertizat că manevra Administrației Donald Trump face „inevitabil” un atac cu rachete asupra Statelor Unite. Tensiunile între Statele Unite și Coreea de Nord s-au amplificat în ultimele luni, după o serie de teste nucleare și balistice nord-coreene.