Regele Charles al III-lea face prima vizită la Parlament în calitate de monarh

Publicat: 12 09. 2022, 12:06
Actualizat: 12 09. 2022, 12:30

Regele Charles al III-lea face prima sa vizită în calitate de monarh în Parlament, unde membrii Camerei Comunelor și Lorzii vor prezenta condoleanțe.

Luni dimineață, Regele Charles al III-lea va vizita Westminster Hall, unde Camera Comunelor și Camera Lorzilor se vor reuni pentru a-și exprima condoleanțele. De asemenea, Charles va ține un discurs.

Mai apoi, conform programului, Regele și Camilla vor zbura la Edinburgh, unde, în jurul orei 14:25, vor însoți sicriul reginei de la Palatul Holyroodhouse până la Catedrala St. Giles. La ora 15:00, acolo va avea loc o slujbă în memoria reginei.

De la ora 16:00, publicul va putea vedea sicriul depus în catedrală timp de 24 de ore, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Regele va avea, tot luni, o întâlnire cu premierul Scoției

Tot luni, Regele se va deplasa la Palatul Holyroodhouse, unde va avea o audiență cu prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon.

Regele și regina consoartă vor merge apoi la Parlamentul scoțian, unde deputații vor prezenta o moțiune de condoleanțe la ora 17:30.

La finalul zilei, Regele Charles al III-lea va participa la un priveghi alături de alți membri ai familiei regale la Catedrala St Giles.

Prima țară care a anunțat convocarea unui refrendum pentru a deveni republică după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara sa să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Browne a semnat un document care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea, dar câteva minute mai târziu, a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce iniţial a făcut referire la o astfe de intenţie la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Browne pentru ITV.

Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a spus: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.

Browne a declarat sâmbătă la ITV că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum, relatează The Guardian.

Ţara din Caraibe este una dintre cele 14 naţiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca şef de stat.

În aprilie, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.

Prinţul Edward a fost criticat ca fiind „arogant” pentru că a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor lui Browne.

La rândul lor, William şi Kate au fost acuzaţi că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulţimea printr-un gard din plasă de sârmă,

Manifestanţii i-au acuzat că beneficiază de „sângele, lacrimile şi sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnaţi să recunoască că economia britanică a fost „construită pe spatele” locuitorilor din Bahamas în trecut şi să plătească despăgubiri.

Vă recomandăm să citiți și: