Regimul din Siria primește un sprijin neașteptat

Publicat: 26 09. 2015, 18:47

Se conturează un „consens” cu privire la faptul că regimul al-Assad ar avea un rol central în orice încercare de susținere a statului sirian și de împiedicare a unor noi cuceriri ale grupării Statul Islamic (SI), a apreciat Julie Bishop într-un interviu pentru ediția de sâmbătă a ziarului The Weekend Australian.

„Este evident că este necesar să existe o soluție politică, dar și militară, la conflictul din Siria”, a spus ea.

„Există o opinie emergentă, în unele medii, potrivit căreia singura opțiune imaginabilă ar fi un guvern de uniune națională din care să facă parte președintele (sirian Bashar al-)Assad”, a declarat șefa diplomației australiene.

Prin această declarație, Bishop răstoarnă poziția pe care Australia a avut-o în timpul Guvernului Tony Abbott, potrivit căreia era necesar ca al-Assad să plece de la putere în orice aranjament durabil de pace în Siria.

Noua poziție a Australiei este prezentată în contextul în care insurgenți din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au cucerit teren în Siria, iar forțele rusești au început să pătrundă pe teritoriul sirian pentru a-l susține pe al-Assad și să se desfășoare în zona unor aerodromuri și porturi considerate strategice.

Bishop a subliniat că orice acord de pace necesită aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, în care Moscova și Washingtonul au drepturi de veto.

„Rolul exact și durata implicării președintelui (sirian Bashar al-)Assad ar urma cel mai probabil să fie temporare”, a declarat ea.

Înainte ca Abbott să fie înlăturat de la putere de către partidul său și înlocuit cu mult mai moderatul Malcolm Turnbull, în urmă cu două săptămâni, el a ordonat forțelor aeriene australiene să se alăture atacurilor împotriva SI în Siria ale coaliției aeriene conduse de către Statele Unite.

Australia urmează să primească 12.000 de refugiați din tabere din Turcia, Iordania și Liban.