Regiunea din Marea Britanie care vrea să se desprindă de Regatul Unit. Locuitori de pe 70 de insule nu-l mai recunosc drept REGE pe Charles al III-lea

Publicat: 04 07. 2023, 12:02
Regiunea din Marea Britanie care vrea să se desprindă de Regatul Unit. Locuitori de pe 70 de insule nu-l mai recunosc drept rege pe Charles al III-lea / Sursa FOTO: pixabay.com

Insulele britanice Orkney reprezintă un arhipelag situat la aproximativ 16 km de coasta nordică a Scoției. Locuitorii de pe cele 70 de insule nu-l mai recunosc drept rege pe Charles al III-lea și cer să se desprindă de Regatul Unit.

Potrivit lui James Stockan, liderul Consiliului Local, populația de 20.000 de oameni ia în considerare „forme alternative de guvernare”.

Și, explică același Stockan, asta ar putea include și posibilitatea de a deveni parte a Norvegiei.

Insulele Orkney, parte a Norvegiei timp de 500 de ani

Arhipelagul Orkney este alcătuit din aproximativ 70 de insule și are o populație de 22.000 de locuitori. Ani de zile, oamenii de aici au fost neglijați și ocoliți, din punct de vedere financiar, de către guvernele scoțian și britanic, acuză Stockan.

Istoric, Orkney are puternice legături nordice, fapt ce-i conferă numeroase opțiuni. Timp de 500 de ani, până în 1472, insulele au fost parte a Norvegiei. Având în vedere afinitatea culturală comună, locuitorii din Orknay cer acum să se întoarcă la „patria mamă”, Norvegia.

În acest moment, nu primim sprijin din partea altor guverne și am dori doar să vedem ce alte alternative există pentru noi”, a declarat Stockan la BBC.

Situația arhipelagului a fost adusă în discuție de o dispută legată de finanțarea unor noi feriboturi care să lege insulele de Scoția.

În noul context ivit, Stockan a propus o moțiune pentru ca membrii Consiliului Local „să exploreze opțiunile pentru modele alternative de guvernare, care să ofere o mai mare siguranță fiscală și oportunități economice”.

Printre opțiuni, pe lângă realipirea de Norvegia, se numără și unele aranjamente politice. De exemplu, Orkney ar putea deveni o dependență a Coroanei britanice sau un model precum Insulele Feroe, parte autonomă a Danemarcei.

Ce rol economic important joacă Orkney

De la sfârșitul anilor ‘70, volume mari de petrol extras de Londra din Marea Nordului au fost procesate în Orkney. Cu toate acestea, arhipelagul nu a avut „beneficii suficiente”, potrivit lui James Stockan.

Și, ținând cont de noile oportunități oferite de parcurile eoliene offshore, arhipelagul și-ar dori acum o mai mare independență.

Poziția Norvegiei este categorică

James Stockan nu a fost clar cu privire la modul în care s-ar putea produce întoarcerea Insulelor Orkney sub guvernare norvegiană, având în vedere că vorbim despre o distanță de 250 de mile maritime între Oslo și arhipelagul scoțian.

Într-un e-mail trimis BBC, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Oslo a făcut următorul comentariu: „Nu am avut niciun contact. Aceasta este o problemă internă și constituțională britanică. Nu avem niciun punct de vedere cu privire la această moțiune”.

Totuși, cei din Orkney susțin că încă există probleme de rezolvat ce datează din 1469, în legătură cu zestrea pe care Christian I, rege al Danemarcei, Norvegiei și Suediei, nu a plătit-o atunci când fiica sa s-a căsătorit cu James al III-lea al Scoției, oferind la schimb această regiune.