Rezoluția Consiliului de Securitate ONU pe tema referendumului din Crimeea a picat, din cauza Rusiei. UPDATE

Publicat: 06 06. 2014, 11:50
Actualizat: 31 07. 2014, 14:51

UPDATE Rusia a opus un vot de veto unei rezoluții occidentale care denunță referendumul de duminică din Crimeea, iar China s-a abținut, în cadrul unui vot în Consiliul de Securitate.

 Ambasadorul rus Vitali Ciurkin și-a justificat votul repetând că noile autorități de la Kiev sunt rezultatul unei „lovituri de stat” și că Rusia „va respecta voința poporului din Crimeea”.

„Rusia poate să opună un vot de veto oricărei rezoluții, dar nu poate opune un vot de veto adevărului”, i-a replicat ambasadoarea americană Samantha Power, invocând articolul 2 al Cartei ONU. Ea și-a exprimat satisfacția față de o „opoziție zdrobitoare față de acțiuni periculoase” ale Moscovei, care vor avea „consecințe”.

Votul rus de veto era o certitudine după eșecul vineri, la Londra, al unei reuniuni americano-ruse de ultimă șansă, într-o încercare de a găsi un compromis în criza ucraineană.

China se aliniază adesea Rusiei în Consiliu, în special la voturile cu privire la Siria, dar de această dată s-a distanțat, deoarece „chinezii sunt stânjeniți”, potrivit unui diplomat occidental.

Două dintre principiile diplomației chineze, reafirmate de către Beijing în cele șase reuniuni precedente ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, sunt neingerința și respectarea integrității teritoriale, care vor fi puse în discuție de către scrutinul de duminică.

Proiectul de rezoluție nu viza în mod direct Rusia, care nu a fost nomizalizată în text, și nu cerea în mod explicit retragerea forțelor ruse trimise în Crimeea pentru a exercita controlul asupra peninsulei. El nu amenința nici cu sancțiuni.

În text se afirma că „referendumul nu poate avea vreo validitate și că nu poate fonda nici cea mai mică modificare a statutului Crimeei”. El cerea tuturor statelor și organizațiilor internaționale să nu recunoască rezultatul referendumului și să „nu întreprindă vreo acțiune care ar putea să fie interpretată ca o recunoaștere a unei schimbări a statutului”. Aceasta este o formulă ambigură prin care se cerea Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul își reafirma în proiect „angajamentul față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional”.

În text li se cerea Moscovei și Kievului „să înceapă un dialog politic direct” și să dea dovadă de reținere, salutându-se voința noilor autorități de la Kiev de a „respecta drepturile” minorităților, o aluzie la rusofonii din estul Ucrainei.


ȘTIREA INIȚIALĂ. Reuniunea a fost convocată pentru ora 15.00 GMT (17.00, ora României), la solicitarea Statelor Unite. Diplomații occidentali se așteaptă ca Rusia să utilizeze dreptul de veto.

Poziția Chinei, care adesea se aliniază celei a Rusiei, în special în voturile pe tema conflictului din Siria, încă nu se cunoaște. „Chinezii sunt confuzi”, a explicat un diplomat occidental.

El a subliniat că ambasadorul Chinei la ONU a menționat în cadrul celor șase reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene două principii, și anume principiul neintervenției și principiul respectării integrității teritoriale. Or, cele două principii nu sunt respectate prin scrutinul care va avea loc duminică.

„Singurul scop al acestei rezoluții este de a obține abținerea Chinei și de a sublinia astfel izolarea în creștere a Rusiei”, a precizat un alt diplomat occidental.

Proiectul de rezoluție a fost redactat de Statele Unite, în termeni care ar putea fi acceptați și de China. Textul proiectului de rezoluție nu se referă în mod explicit la Rusia și nu solicită retragerea trupelor suplimentare ruse din Crimeea. De asemenea, proiectul de rezoluție nu amenință cu sancțiuni.
„Referendumul nu poate avea nicio validitate și nu poate opera nicio modificare asupra statutului Crimeei”, potrivit proiectului de rezoluție.

Totodată, textul cere tuturor statelor să nu recunoască rezultatul referendumului și să „nu întreprindă vreo acțiune care ar putea fi interpretată ca o recunoaștere a modificării statutului”. O formulă alambicată utilizată pentru a cere Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul reafirmă „angajamentul său față de suvernitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, conform textului.
În cele din urmă, proiectul de rezoluție solicită Moscovei și Kievului „să înceapă un dialog politic direct” și să dea dovadă de reținere.