Roma ridică pragul de alertă și mobilizează armata în urma unor atacuri anarhiste

Publicat: 14 05. 2012, 09:52
Actualizat: 14 05. 2012, 09:52

Guvernul italian a decis să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile din peninsulă după atacul împotriva directorului unei companii, revendicat de o grupare anarhistă, a anunțat duminică ministrul de Interne Anna Maria Cancellieri, relatează AFP.

„O circulară a fost trimisă pentru a invita (toate serviciile responsabile) să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile de pe teritoriul național”, a declarat ea într-un interviu acordat publicațiilor La Repubblica și Il Corriere della Sera.

„Joi este prevăzută o reuniune a comitetului pentru ordine și securitate”, în cursul căreia va fi prezentat „un pachet de propuneri”, a declarat ministrul, care a considerat posibilă „folosirea armatei” pentru a apăra „obiectivele sensibile”.

Acest anunț intervine în timp ce o celulă anarhistă italiană a revendicat vineri atentatul în care a fost rănit luni la Genova (nord-vest) directorul Ansaldo Nucleare, o filială a gigantului public Finmeccanica.

Potrivit procurorului din Genova, Michele Di Lecce, această revendicare a Federației anarhiste informale (FAI), care a anunțat „alte opt acțiuni” pentru a-i răzbuna pe anarhiștii încarcerați în Grecia, „pare fiabilă”.

FAI, care a revendicat deja în decembrie un atentat cu un colet-capcană împotriva directorului agenției de strângere a impozitelor Equitalia din Roma, a semnat numeroase acțiuni similare în Italia și în străinătate de la începutul anilor 2000.

De altfel, două cocteiluri Molotov au vizat în noaptea de vineri spre sâmbătă o agenție a Equitalia din Livorno (Toscana, centru), iar anchetatorii privilegiază pista anarhistă.

Cancellieri a „amintit clar și ferm că Equitalia reprezintă statul”, chiar dacă „are mult respect pentru familiile care nu reușesc să facă față datoriilor”.

De mai multe luni, sinuciderile în rândul șomerilor sau antreprenorilor sufocați de datorii s-au multiplicat în Italia, crescând nemulțumirea și frustrarea unei părți a populației împotriva Equitalia și a Guvernului lui Mario Monti, care a pus în aplicare o cură de austeritate severă.