România, o ”enclavă” în sud-estul Europei. Harta roșie din regiune

Publicat: 14 11. 2016, 12:08
Actualizat: 14 11. 2016, 13:13

Asta nu este tot, și vecinii din Bulgaria și-au ales un președinte de stânga în persoana lui Rumen Radev.

Odată cu aceste alegeri, influența rusească se întărește tot mai mult în țările din jurul României.

Astfel, Bulgaria, Moldova, Serbia, Ungaria, Cehia și Slovacia sunt țări supuse Kremlinului.

Noul lider al Bulgariei are în plan ca unul dintre lucrurile pe care le va pune în prcatică în acest actual mandat este să întărească relațiile atât în interiorul Uniunii Europene, cât,mai ales, cel cu Rusia.

Harta roșie din regiune: Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia. România este singura excepție

Serbia este o altă țară a cărui conducere este de stânga, țara „deportând un grup de ruși suspecti de implicare în tentativa de lovitură de stat” și de asasinare a președintelui din Muntenegru, pentru a instala la putere un partid prorus, informație dezmințită oficial de autoritățile de la Belgrad, scrie Guardian.

La sfârșitul lunii octombrie, Ungaria, o altă țară din această categorie, a avut o reacție extrem de dură la adresa Rusiei după ce televiziunea de stat de la Moscova a prezentat revolta antisovietică din 1956 într-un mod „degradant”. Incidentul este însă o excepție în relațiile dintre cele două țări, relații care s-au încălzit în ultimii ani, sub guvernul Viktor Orban.

Cehia si Slovacia sunt și ele două țări care au la conducere lideri puternic pro-ruși, care însă nu au reușit să orienteze total statele către o schimbare totală de viziune. Președintele ceh Milos Zeman este un populist de stânga cu simpatii clare pro-Kremlin pe care nu se sfiește să le menționeze când apar chestiuni delicate.