Românii din Marea Britanie, „profund umiliți” de documentarul difuzat de Channel 4: „Suntem deranjați și preocupați de această operă senzaționalistă de jurnalism penibil”

Publicat: 18 02. 2015, 15:51
Actualizat: 26 03. 2019, 15:44

„Comunitatea românilor a fost ofensată și se simte profund umilită. Suntem deranjați și preocupați de această operă senzaționalistă de jurnalism penibil”, a afirmat consulul României, citat de Bristol Post.

„Acest documentar tendențios este o pată publică adusă reputației oamenilor muncitori din comunitatea românilor”, a subliniat Constantinescu.

Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” („Vin românii”) – difuzat marți seara de postul tv britanic Channel 4 – prezintă cazurile a trei români ajunși în Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniștilor, dincolo de materialele de presă privind imigrația. Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povestește despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. „Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără a avea perspectiva unor locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Și astfel de oameni îi sperie pe britanici”, afirmă el. Documentarul prezintă poveștile a trei astfel de persoane. O altă persoană, care are tot numele Alex, este un român care s-a mutat în Marea Britanie din Canada, unde a petrecut câțiva ani. El vorbește perfect engleza cu accent canadian și în prezent lucrează ca agent de salubritate, în timp ce doarme într-o parcare din apropiere de Gara Victoria.

Lucrurile stau și mai rău pentru Sandu, tatăl a nouă copii, venit dintr-una dintre cele mai sărace zone ale României în căutarea unui loc de muncă, însoțit de fiul său cel mare, Ștefan. „Vorbesc atât de prost engleza încât nu înțeleg nici dacă li se oferă de muncă”, remarcă naratorul. Ștefan pare să semene cel mai mult cu sperietoarea din scenariile pesimiste vehiculate de formațiuniunea naționalistă UKIP. Imediat ce îi intră banii din indemnizațiile sociale, el îi trimite acasă la familia lui. Când Alex îl întreabă pe Ștefan de unde presupune el că îi vin banii, acesta răspunde la întâmplare: „UE?”. Autorii documentarului precizează că Ștefan reprezintă o minoritate. Mai puțin de 2.500 de români primesc indemnizații sociale în Marea Britanie.

Seria de documentare despre imigranții români este difuzată de posturile tv Channel 4 și 4Seven. Potrivit Channel 4, documentarul analizează vieților românilor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materiele de presă despre imigrație.