Rusia acuză instalarea sistemelor balistice în Europa de Est și avertizează SUA cu o criză gravă

Publicat: 24 06. 2019, 15:33

„În privința planurilor Statelor Unite, Casa Albă, Pentagonul și Secretariatul internațional NATO ne transkit că nu există intenții de a instala viitoare sisteme de rachete în Europa. (…) Dar trebuie să ne pregătim pentru cel mai urât scenariu. Nu există planuri, dar sistemele de lansare Mk-41 sunt o realitate. Intențiile NATO au fost agresive și rămân așa. Dacă se ajunge la instalarea de astfel de sisteme, situația nu doar că se va înrăutăți, ci se va agrava la maxim, astfel că ne putem regăsi în situația unei crize a rachetelor destul de asemănătoare cu cea din Caraibe”, a declarat Serghei Riabkov, potrivit agenției Tass, referindu-se la riscul anulării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

„Criza Rachetelor Cubaneze”, cunoscută și sub numele de „Criza din Caraibe”, a avut loc în perioada 16-28 octombrie 1962, după ce Statele Unite au descoperit că Uniunea Sovietică (URSS) instalase rachete în Cuba. Aceasta este considerată cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece.

Președintele Vladimir Putin a semnat, în martie, un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice și asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Alianța Nord-Atlantică a catalogat drept „inacceptabile” afirmațiile președintelui Vladimir Putin, care a amenințat că Rusia ar putea ataca Statele Unite și țări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Recent, Administrația Vladimir Putin l-a convocat pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia. „Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului. Atașatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.