Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor

Publicat: 02 12. 2014, 17:36

Estimarea anterioară referitoare la economia Rusiei presupunea creșterea PIB cu 1,2% anul viitor.

Vedev a afimat că, cel mai probabil, economia Rusiei va scădea în trimestrul al patrulea din acest an și se va contracta, de asemenea, și în primele trei luni ale anului viitor. În acest caz, Rusia ar intra în recesiune pentru prima dată din 2009.

Recesiunea este definită ca două trimestre consecutive de contracție a economiei.

Vedev a afirmat că „elementele de instabilitate” de natură structurală și geopolitică afectează economia rusă, menționând ca factor-cheie prețul scăzut la petrol.

De asemenea, ministrul adjunct al Economiei a afirmat că ieșirile nete de capital se vor ridica la 125 de miliarde de dolari în 2014, peste nivelul de 100 de miliarde de dolari estimat anterior.

Uniunea Europeană și SUA au impus sancțiuni economice Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în luna martie, limitându-i accesul pe piețele globale de capital.

Guvernul rus va cheltui aproape 40 de miliarde de ruble (760 milioane dolari) pentru a sprijini financiar Gazprombank, a treia bancă din Rusia, după VTB și Banca Agricolă Rusă, care are nevoie de o injecție de capital în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Un alt factor care influențează negativ economia rusă este deprecierea rublei din ultima perioadă. Moneda națională a Rusiei s-a depreciat cu peste 28% față de dolar în intervalul septembrie-noiembrie. Declinul rublei a continuat și marți, aceasta coborând cu 2,3% față de dolar, la 52,4 unități pe dolar.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, ar avea nevoie ca prețul mediu al barilului de petrol Brent să se situeze la 100 de dolari anul acesta, pentru a-și exhilibra bugetul, potrivit Deutsche Bank.

Marți, prețul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1% la Londra, la 71,84 dolari pe baril.

Prețurile țițeiului au coborât semnificativ în acest an, cu 26%, pe fondul creșterii producției de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii și al cererii slabe la nivel global.