Rusia intenționează să suplimenteze masiv bugetul apărării, în contextul continuării războiului din Ucraina

Publicat: 22 09. 2023, 17:38
Sursa foto: Profimedia

Rusia intenționează să suplimenteze masiv, în 2024, bugetul alocat apărării, în contextul în care războiul declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina continuă să reconfigureze economia și să modifice prioritățile de finanțare.

Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 6% din PIB-ul Rusiei în 2024, în creștere de la 3,9% în 2023 și de la 2,7% în 2021, conform unui proiect de buget vizualizat de agenția Bloomberg.

Bugetul pentru activități clasificate și pentru echipamente nespecificate public probabil se va dubla, în contextul în care Kremlinul continuă să evite analizele asupra impactului economic al invaziei militare în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”.

Evoluția bugetului de război al Rusiei evidențiază modificarea priorităților Guvernului de la Moscova, în contextul în care continuarea confruntărilor militare generează un impact financiar puternic, fără a exista perspective de încetare a conflictului.

Programele pentru apărare ar urma să depășească bugetele pentru servicii sociale în 2024, chiar dacă Kremlinul se pregătește de alegeri prezidențiale, într-o perioadă în care economia este supusă presiunilor din cauza sancțiunilor internaționale fără precedent.

Conform proiectelor care urmează să fie dezbătute vineri de Guvernul de la Moscova, bugetul apărării ar urma să atingă nivelul de 10.800 de miliarde de ruble (112 miliarde de dolari) în 2024, în creștere de la 6.400 de miliarde de ruble anul acesta. Este un buget de trei ori mai mare decât cel din 2021, ultimul an înainte de lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Cheltuielile pentru activități clasificate ar urma să atingă 11.100 de miliarde de ruble (115 miliarde de dolari), comparativ cu 6.500 de miliarde de ruble în 2023. Noua cifră ar reprezenta 30% din bugetul total al Rusiei.

Rusia ar urma să aibă un buget general de 36.600 de miliarde de ruble (382 de miliarde de dolari), cu 15% mai mare decât anul acesta.

Moscova speră că va colecta fonduri în plus cu 22% față de anul acesta, inclusiv prin suplimentarea exporturilor de petrol și gaze. Proiectul de buget va trebui aprobat de ambele camere parlamentare pentru a deveni lege.