Rusia se implică în războiul din Siria, de partea lui Bashar al-Assad, cu sisteme antiaeriene ultramoderne

Publicat: 11 09. 2015, 19:52

Potrivit unor oficiali occidentali, un sistem de rachete SA-22, aflat în drum spre Siria, va fi gestionat de trupele ruse.

„Acest sistem este o versiune avansată folosită de Rusia și va fi utilizat de militari ruși în Siria”, a declarat un diplomat occidental, sub protecția anonimatului.

Informația a fost confirmată de un oficial american.

O sursă militară rusă a explicat că acesta nu este primul sistem SA-22 (Pantsir-S1) trimis de Rusia în Siria.

„Primul sistem a fost trimis în 2013, acum este trimis altul”, a subliniat oficialul rus.

Rusia a cerut vineri Statelor Unite să reinițieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării „incidentelor neintenționate” în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forțele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite coordonează o campanie internațională de raiduri aeriene împotriva pozițiilor din Siria și Irak ale rețelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezența militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forțele celor două țări să se întâlnească în teatrele de operațiuni din Siria.

Atât Rusia, cât și Statele Unite susțin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susținere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezența trupelor ruse agravează situația din Siria.

Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite au exprimat preocupare privind prezența militarilor ruși în Siria, iar surse regionale au afirmat că trupele ruse sunt implicate în confruntări antiinsurgente și antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.

În cursul unei conferințe de presă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat vineri că Rusia a trimis echipamente pentru a ajuta Administrația al-Assad să lupte împotriva grupului terorist Stat Islamic. „Există militari ruși în Siria, în principal pentru a coordona trimiterea echipamentelor și a oferi instruire trupelor siriene”, a explicat Lavrov.

Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că a întrerupt comunicațiile militare directe între Rusia și NATO pe fondul crizei din Ucraina. „Contactele militare erau importante pentru evitarea incidentelor nedorite și neintenționate. Suntem mereu favorabili discuțiilor la nivel militar pe teme profesionale. Comandanții noștri militari se înțeleg bine între ei. Dacă, așa cum a spus de mai multe ori secretarul de Stat John Kerry, Statele Unite vor să blocheze aceste canale de comunicare, atunci pot face cum doresc”, a încheiat Lavrov.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 220.000 de morți.