Rusia și Ucraina, o nouă dispută pe gazele europene. Ce acuzații au fost lansate de la Kiev

Publicat: 27 08. 2014, 21:12
Actualizat: 28 09. 2018, 20:59

Novak a adăugat că Rusia este deschisă unui dialog constructiv în domeniul energiei, inclusiv cu Ucraina, relatează CNBC.

Oficialii ruși și cei ai Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii, dar o sursă a spus că este mai probabil ca Ucraina să înceapă să folosească din gazele destinate UE, pentru a-și acoperi consumul, așa cum a mai făcut în trecut, decât ca Rusia să oprească livrările destinate Europei.

„Avem un plan B pentru cel mai prost scenariu. Dar nu ne așteptăm să avem nevoie să îl folosim”, a spus comisarul pentru Energie Guenther Oettinger.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat miercuri, într-o ședință de guvern, că situația energetică a Ucrainei este dificilă, existând informații că Rusia vrea să blocheze tranzitul gazelor chiar și către statele UE.

„Situația din sectorul ucrainean al energiei este dificilă. Știm că Rusia intenționează să blocheze tranzitul gazelor chiar și către statele Uniunii Europene, în această iarnă, iată de ce companiilor din UE li s-a cerut să stocheze cât mai multe gaze posibil”, a spus Iașeniuk, fără să menționeze de unde știe de planurile Rusiei.

Avertismentul a fost făcut la mai puțin de 24 de ore după o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko.

Întâlnirea dintre Putin și Poroșenko, care a durat aproape două ore, s-a desfășurat cu ocazia summitului regional de la Minsk, la care au fost prezenți Catherine Ashton, Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Gunther Oettinger, și comisarul UE al Comerțului, Karel De Gucht. Discuțiile s-au referit, în afară de necesitatea de încetare a violențelor din estul Ucrainei, la asigurarea livrărilor de gaze rusești în perioada iernii.

Rusia a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preț, dar a continuat să furnizeze gaze clienților europeni.

Este pentru a treia oară în ultimul deceniu când Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina, din cauza neînțelegerilor referitoare la preț. În 2006 și 2009 au fost sistate și livrările către Europa, după ce statul ucrainean a folosit o parte din acestea pentru consumul propriu, în perioada de iarnă.

Furnizorii de electrictricitate și gaze din Europa și Ucraina s-au pregătit pentru o posibilă oprire a livrărilor rusești prin stocarea unei cantități cât mai mari de gaze, profitând de cererea mică din primăvară și vară. De asemenea, au avut loc îmbunătățiri ale infrastructurii, astfel încât Ucraina csă poată primi o parte din necesarul de gaze din UE.

„Guvernul a stocat 15 miliarde de metri cubi de gaze și intenționează să mărească rezerva la 25 de miliarde de metri cubi”, a spus Iațeniuk.

Rezervele de gaze stocate ale Europei sunt în prezent cu 31,2% mai mari față de cele de anul trecut, potrivit companiei de cercetare Energy Aspects, dar Ucraina va reuși până la începutul sezonului rece să acumuleze rezerve de numai 52% din capacitate.

În lipsa furnizorilor alternativi, analiștii consideră că Ucraina și unele state din sud-estul Europei dependente de gazele rusești vor avea mari probleme dacă Rusia va întrerupe livrările în timpul iernii.